Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Regenerativní haha

Žili byli tři bratři. Jeden byl konvenční zemědělec a měl ve stodole všechny pesticidy a za traktorem postřikovač. Druhý byl biozemědělec a měl všechny biocertifikáty. A ten nejmladší? Inu, to byl snílek a chtěl všechno napravit. Hlavně tedy zemědělskou půdu poškozenou pesticidy a traktory svého bratra. Říkal si regenerativní zemědělec. A protože tohle ještě nikdo nikdy neslyšel, všichni si mysleli, že je úplně mimo. Haha, smáli se mu jeho starší bratři.

Jen se smáli, ani si to nevygooglovali. A to byla chyba. Jinak by totiž věděli, že to je trend budoucnosti, módní slovo a možná i užitečný směr v zemědělství. Regenerativní zemědělci spolu s nejmladším bratrem totiž doufají, že jejich činnost nejen nebude škodit přírodě a planetě, ale dokonce jim pomůže.

Jde zhruba o toto. Půda degraduje. Mizí hlavně její organická složka, mikroorganismy, houby, rozkládající se zbytky rostlin, humus. Aby se regenerovala, je potřeba s ní zacházet jinak. Omezit orbu a hluboké rozrušování. Dávat půdě odpočinout. Střídat plodiny. Vhodně je kombinovat, aby půdu jednostranně nevyčerpávaly. Dodávat jí kompost. Taková živá a veselá půda ve své organické složce váže CO2 a tím zpomaluje klimatickou změnu. Přibližně – kdo by to chtěl přesněji, ať si přečte nějaká skripta anebo ať si pustí na Netflixu populární dokument Sklonit se k zemi (Kiss the Ground). Tam mu to vysvětlí Woody Harrelson, který se tomu nesměje. Zato bratři se popadají za břicha. Haha.

A zatímco se smějí, vznikla už nová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].