Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Na cestě z kráteru

Jakub König: Vřeteno
Jakub König: Vřeteno

Hudebník, textař, autor komiksů, skladatel, výtvarník. V portfoliu Jakuba Königa s blížící se čtyřicítkou chybělo už jenom slovíčko spisovatel. K němu nakročil knihou Zvíře jménem Podzim (2017) opírající se o stejnojmenné hudební album i o bohatý výtvarný doprovod. Nyní vydaný román Vřeteno je prvním projektem, který stojí jen na literárních nohách. A ty nohy jsou hliněné, ale v rámci žánrové literatury dovedou stát docela pevně.

Při rozečtení lze nabýt dojmu, že jde jen o další kamínek do oblíbené mozaiky dystopických příběhů. Lidstvo se po katastrofě stáhlo z povrchu Země do jediného kráteru, v něm platí kastovní hierarchie. V paláci na povrchu žije elita, v Horním městě inteligence, ve Spodním městě dělníci a zcela dole je hippie underground. Ve skalních chodbách bez přístupu ke světlu pak kmitají odložené děti obstarávající infrastrukturu, na níž je monotónní život v kráteru závislý. Líčení tohoto života postupně víc a víc koření i špetky telepatie, spirituality, hub a houbiček, jež jsou základem obživy, ale ukážou se být i cestou k Učitelce, Královně, Matce.

Vše se dozvídáme z úst pubertálního vypravěče, který putuje k povrchu, byť stoupat do vyšších pater je zakázáno. Protože je ještě tak trochu dítě, netuší, že my netušíme nic o jeho světě, a ono podivné uspořádání nám přibližuje jen letmo a po kouscích, když si náhodou vybaví, co mu řekli ve škole či co slyšel doma. Ze své omezené perspektivy nemá ponětí, co vskutku platí a co je výmysl pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].