Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Kdo půjde s Babišem

Volby by dnes vyhrálo ANO, hledá proto spojence

Andrej Babiš v Děčíně při návštěvě Ústeckého kraje
Andrej Babiš v Děčíně při návštěvě Ústeckého kraje

V rumburské městské knihovně jsou lidé s Andrejem  Babišem v roli premiéra spokojeni: na setkání s ním v brzkém odpoledni posledního červencového úterý ho chválí a přikyvují, když jim vypráví, co všechno pro ně chystá v dopravě na severu Čech a co již udělal pro zdravotnictví v zemi.

„To je pan Rýdl, my se známe, to je skvělý podnikatel,“ představuje Babiš publiku majitele společnosti TOS Varnsdorf Jana Rýdla, který přijel Babiše podpořit do obecenstva a teď se hlásí o slovo, aby nahlas ocenil, jak dobře premiér svou práci dělá. „Ale rozdíl mezi námi je, že on udělal jednu skvělou věc – nešel do politiky a nepos*al si život jako já,“ dodává ještě jednička hnutí ANO a sál se s pochopením zasměje.

Andrej Babiš v Ústí nad Labem při otevírání očkovacího centra
Andrej Babiš v Ústí nad Labem při otevírání očkovacího centra

Před premiérem leží na stole v hromádkách kniha s názvem Sdílejte, než to zakážou!, kterou pro něj a právě probíhající kampaň sepsal jeho jménem člen jeho mediálního týmu Marek Prchal. „Svoji“ knihu už dnes Babiš, jednička kandidátky ANO právě tady v Ústeckém kraji, podepisoval příznivcům při svém premiérském programu při otevírání očkovacího centra v Ústí nad Labem. A než se v Rumburku osazenstvo knihovny postaví do fronty na premiérův podpis do knihy, dozví se i to, co předsedu ANO kromě zničeného života ještě trápí: je to způsob, jakým se v Česku politika vykonává.

„Největší chyba, kterou jsme udělali, je to, že nemáme většinový volební systém,“ říká Babiš lidem v sále, „abychom to měli jako v Americe. Kdo vyhraje, vládne čtyři roky sám, nepotřebuje nikoho do koalice.“

Premiérova lítost je pochopitelná: s americkým modelem a českým prezidentem Milošem Zemanem by Babiš nemusel k naplnění svých ambicí letos ani vyhrát: Zeman už veřejnosti vyjevil, že Babiše pověří sestavením vlády tak jako tak, i když ANO neskončí po sečtení hlasů první a předběhne ho jedna z předvolebních koalic, Spolu či volební uskupení Pirátů a Starostů. Americký systém tu ale nemáme, a tak největší Babišovou starostí i po volbách zůstane, kdo mu pomůže sestavit vládu a postavit se do jejího čela.

Vyloučeno. S ANO si nesedneme ani k vyjednávacímu stolu. (Předsedové a předsedkyně stran Spolu na výjezdu na Ústecko) • Autor: Milan Jaroš
Vyloučeno. S ANO si nesedneme ani k vyjednávacímu stolu. (Předsedové a předsedkyně stran Spolu na výjezdu na Ústecko) • Autor: Milan Jaroš

„To vůbec nevím,“ odpovídá Babiš na novinářskou otázku, s kým by to podle něj případně šlo, „vůbec o tom neuvažuju, vůbec to nemám v hlavě. Máme tu dvě antibabišovské koalice, věnuju se očkování a víc teď nevím.“

Odpověď na otázku, zda sežene Babiš partnery do své případné vlády, bude brzy jasnější. Volební místnosti se otevřou za dva měsíce a čtyři dny ode dne, kdy vychází toto číslo Respektu, a vyjednávání – možná dlouhé s více pokusy o sestavení funkčního kabinetu s parlamentní důvěrou – začne hned po nich.

Až nastane čas

Poslední volební model, zveřejněný minulý týden Centrem pro výzkum veřejného mínění a vypracovaný na základě červencového průzkumu, staví hnutí ANO těsně do čela volebních preferencí (23,5 procenta), hned za ním je kolice Spolu složená ze stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (21,5 procenta) a uskupení Pirátů a STAN (21 procent), při započtení statistické chyby jde o vyrovnaný výsledek.

Obě volební  koalice, o nichž premiér mluvil na debatě v Rumburku, jdou do volebního klání s cílem spojit se po volbách a poslat Babiše do opozice. Výzkum preferencí z minulého měsíce ukazuje, že by se do sněmovny mohla dostat i SPD (devět procent), komunisti (osm procent) a sociální demokraté (6,5 procenta).

Právě o těchto třech posledních stranách se v analýzách a komentářích uvažuje jako o těch, které by měl Babiš ke spolupráci víceméně jisté. ČSSD ovšem zatím oficiálně nezaujala ke spolupráci s ANO po volbách jasné stanovisko a zprávy zevnitř strany říkají, že mezi sociálními demokraty převažuje po vládním angažmá s ANO spíše postoj, že třetí volební období s ANO ve vládě by nebyl dobrý nápad, jasné to ale není. Pokud by se sociálními demokraty mohl Babiš počítat, byly by podle posledního průzkumu CVVM oba tábory – „babišovský“ a ten proti němu – víceméně početně vyvážené.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].