Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Bratrancům na stopě

Stále populárnější genetická genealogie umožňuje nasvítit tmavá místa rodinné historie

Hledal šlechtice, ale objevil mnohem víc. (Tomáš Vyskočil)
Hledal šlechtice, ale objevil mnohem víc. (Tomáš Vyskočil)

Když Tomáš Vyskočil vypráví o tom, co zažil před několika měsíci, hlas se mu stále chvěje dojetím. Během jarního lockdownu, kdy pandemie koronaviru uvěznila obyvatele Česka doma u počítačů, se izolaci rozhodl využít k aktivitě, o níž snil odjakživa – k pátrání po rodinné historii. „Už na konci základní školy jsem si říkal, že budu v archivech hledat jména předků a objevím třeba nějakého šlechtice,“ říká třicátník z Lipníku nad Bečvou pracující jako manažer sítě obchodů.

Dostat se do archivů k matrikám, tedy oficiálním soupisům narození, sňatků a úmrtí, však bylo pro školou povinného chlapce logicky příliš komplikované, a tak zůstalo u přání a pátrání bylo odloženo na neurčito. Jeho zájem dostal nový impulz před 13 lety, kdy mu nečekaně zemřel otec na srdeční selhání. Tehdy se potvrdilo, o čem se do té doby v rodině šuškalo – že otec byl ještě jako miminko odložen do ústavu a poté adoptován. Vyskočil tehdy pátral v obecní matrice, kdo byli otcovi biologičtí rodiče, našel však jen jméno jeho matky a jejích rodičů, otec dítěte byl uveden jako neznámý. Zklamaně hledání ukončil. „Tehdy mě zajímala mužská linie, přišla mi jako nejdůležitější, dnes už bych to viděl jinak,“ vysvětluje.

Letos v zimě se však chuť věnovat se dávnému zájmu přihlásila podruhé. Když zjistil, že matriky sahající hluboko do historie jsou dnes veřejně dostupné na internetových stránkách oblastních archivů, nechal se listováním v nich pohltit na několik týdnů: hledal data narození, sňatků i úmrtí svých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].