Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Pozor, evropský maoista

Ze stránek řady médií by se mohlo zdát, že západní svět naprosto zdegeneroval

Sídlo Evropského parlamentu v Bruselu • Autor: Milan Jaroš
Sídlo Evropského parlamentu v Bruselu • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Existuje nějaké téma, které českou společnost spojuje? Případně existuje nějaká dominantní idea ve zdejší politice? Často řešíme, že jsme rozdělená společnost, nemůžeme najít společný hlas. Do značné míry to platí, ale přece jen jsme po náročném pátrání našli jedno, na kterém se shodne minimálně nemalá část politické scény – skepse, a zejména skepse k novotám.

Západní svět sleduje se znepokojením rekordní zabijácká vedra, devastující záplavy, ničivá tornáda, suché řeky a přemýšlí o tom, jak klimatické problémy řešit. Evropská unie kvůli tomu navrhla několik kroků, na kterých se dohodli i představitelé členských států. Reakcí je v Česku panika. Hrozí nám armagedon, lepší je vystoupit z EU, vládnou tam maoisti, svět se zhroutí. Automobilky jsou tlačené k výrobě šetrnějších vozů, což je opět inspirace k láteření, že konec se blíží. Zaznívá volání: ochraňme automobilky, ačkoli ty samotné říkají, že se nic neděje. „Nové cíle jsou dosažitelné,“ řekl Hospodářským novinám mluvčí Škoda Auto Martin Ježek.

Opatrnost není špatná vlastnost. Vede k tomu, že se kladou dobré námitky a vychytávají se chyby, ale v Česku se okamžitě tasí kolty. Jako kdybychom si chtěli vystačit se vzájemným ujištěním, že ti druzí jsou prostě šílenci. Víc netřeba řešit. Politici se předhánějí v tom, kdo bude silnějším ochráncem nehybného světa. Chvílemi to připomíná až situaci z časů, kdy byl vynalezen automobil. Tehdy prý mnozí říkali, že novinka nemá budoucnost, protože zatímco autu je třeba dodávat pohonné látky, koňovi stačí zastavit na louce a jede se dál.

Jak se to stalo v zemi, která má tak velkou tradici kvalitních vědců a inženýrů? Možnou interpretací je, že v Česku se příběh návratu na Západ smrskl na příběh kulturních válek. Snaha o technologický vývoj je tak vnímána jako socialistické plánování. Odborník na média Václav Štětka měl nedávno na sítích zajímavý postřeh: „Z prvních deseti zpráv na homepage @iDNEScz je jich momentálně polovina o rasismu, genderu, sexualitě a Barnevernetu. Nic důležitějšího se asi ve světě ani v Česku neděje. Snaha o import kulturních válek nabírá na intenzitě – a s blížícími se volbami nejspíš bude narůstat.“ Skutečně, jeden článek pojednává o tom, že už se nebude smět používat termín „černá díra“, další informoval, že ruský ministr zahraničí Lavrov říká: Děti na Západě se učí, že Ježíš byl bisexuál.

Ze stránek řady médií by se mohlo zdát, že západní svět naprosto zdegeneroval. Západ má nepochybně řadu problémů, ale zatímco my řešíme, jestli cyklisté patří do ulic měst, představitelé hroutícího se Západu létají ve svých soukromých strojích do vesmíru. Zatímco my máme problém připravit záznam o očkování proti koronaviru, na Západě onu vakcínu vynalezli. Zatímco čeští řidiči jsou rádi, když dorazí z Prahy do Brna, Západ se prohání po Marsu.

Jistě, výše uvedené je jen zkratka, ale to zdejší naříkání nad jakoukoli změnou je už nesnesitelné. Nicméně uvidíme, jestli v budoucnosti nevznikne vládní koalice skepse. Na tomhle programu by se shodla velká část politické scény.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].