Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Vyhýbám se slovu zvíře, kdykoli můžu

Respekt 1/2021

Žiji v lesích v okolí Bratislavy. Chtěl bych se jen podělit se svým pohledem na divočáky a pomoci je chránit. Potkávám je (v podstatě denně) už 30 let. Jsou stále stejní, generace za generací. Mám s nimi milion zkušeností a vím, že jsou úžasní. Nedovedu to vyjádřit, ale málokteré zvíře žijící tak blízko člověku je tak výjimečné.

Peter Kollárik

Xaverův styl

Respekt 2/2021

Pořad paní redaktorky Sedláčkové ani pana Veselého jsem neslyšel. Podle informací ve sloupku bych ale, odhlédnu-li od jeho hrubého stylu a nesmyslného zatahování nadřízených, z věcného hlediska dal za pravdu spíše panu Veselému. Mluvíme-li o konkrétních ženách nebo skupinách žen, použijeme samozřejmě ženský tvar, učitelka, poslankyně. Nicméně věty typu „Občané a občanky zvolí 200 poslanců a poslankyň“ nebo „Politici a političky slíbili zvýšení platu učitelům a učitelkám“ bych považoval nikoli za korektní nebo vstřícné, ale za neohrabané. Mužský rod má všeobjímající funkci, je to věc gramatiky, nikoli úcty nebo neúcty k ženám. Nevím, v jakém kontextu paní redaktorka použila sousloví obyvatelé a obyvatelky. Snad ale nebudeme slýchat místo „Německo má 80 milionů obyvatel“, že „Německo má 40 milionů obyvatel
a 40 milionů obyvatelek“. To bychom pak také modrou dopravní značku s panáčkem mohli přejmenovat na „přechod pro chodce a chodkyně“ (a domalovat tam druhou postavu, aby se nikdo necítil opomenut).

Jiří Borovička,Ondřejov

Vakcínu? Nechci!

Respekt 2/2021

Článek mě mile překvapil tím, že nebyl ani tak o nějakých magorech žijících spikleneckými teoriemi (už je fakt otrava číst, co všechno si „myslí“), ale spíš o opatrných odpůrcích nekritického adorování momentálního očkování proti covidu. Taky mě znepokojuje, pokud se k něčemu přistupuje zcela nekriticky, o to víc budu hledat, v čem je háček. Smyslem není odmítnutí například 99 procent výhod kvůli jednomu procentu rizik, spíš vědomí opravdu poučeného a informovaného rozhodnutí (v tom je to podobné i klasickému očkování). Pobavilo mě jen, když jedna ze zpovídaných chtěla stoprocentní záruku – tu asi život nenabídne nikdy v ničem.

Pavel Vala

Mistr kulturních válek

Respekt 2/2021

Turecko pod Erdoğanovou vládou je daleko větší hrozbou pro stabilitu Evropy než Putinovo Rusko. Rusko nemá v Evropě miliony svých občanů. Turků a muslimů všeobecně jsou v západní Evropě miliony a jsou loajální vůči islámu a Erdoğanovi. Nikoli k zemím, kde žijí.

Miroslav Viška

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].