Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česko

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia

Předminulou sobotu se českému fotbalovému týmu povedlo něco, co se naposled podařilo v roce 2012 – na mistrovství Evropy svedli bitvu o postup do semifinále. Souboj s Dány ale skončil prohrou 1:2. O vítězi šampionátu se na stadionu v londýnském Wembley rozhodlo po uzávěrce Respektu, v neděli večer, a to mezi celky Anglie a Itálie. 

Exekuční řád i zásahy do dávek. Sněmovna zasedla k poslednímu jednání.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Poslanecká sněmovna odstartovala svoji zřejmě poslední schůzi v tomto volebním období, přičemž je jasné, že finále nebude krátké – poslanci mají probrat více než 500 jednacích bodů. Některé zákony už poslanci a poslankyně schválili, třeba novelu exekučního řádu, kde kývli na změny navržené Senátem. Zákon mimo jiné od roku 2023 umožní zastavit dlouhodobě bezvýslednou exekuci. Prošla také norma, podle níž budou moci úřady lidem z dávek (doplatku na bydlení nebo příspěvku na živobytí) strhávat nezaplacené pokuty za některé přestupky. Naopak na některé body už se nejspíš nedostane, třeba na úplné zrušení kojeneckých ústavů.

Bezinfekčnost až po druhé dávce

Minulý pátek se opět změnila covidová pravidla. Nově už jako bezinfekční nebudou chápáni lidé po jedné dávce vakcíny, jak tomu bylo dosud, ale jen plně očkovaní, tedy s oběma dávkami. Vláda podmínky zpřísnila v reakci na šířící se variantu delta. Do kategorie bezinfekčních spadají také lidé, kteří nemoc prodělali před méně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].