Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pepo, POP IT!

Pepa pořád zlobil. Vrtěl se, houpal se na židli a zvláště rád cvakal propiskou. Všichni mu říkali: Jsi normální? A: Ty zlobíš! Pepa sliboval pomstu a dál jakoby nic cvakal propiskou. A pak přišel POP IT. Barevné platíčko, které vypadá jako zvětšený obal od acylpyrinu anebo bublinková fólie, ale je z barevného silikonu. Bubliny se dají promačkávat, pak se to celé otočí a zase se můžou promáčknout nazpátek.

A to je všechno. Nic víc to neumí a nedělá, přesto to v celém známém světě všichni kupují a kupují. Mají to ve večerce v Ostravě, v tradičním hračkářství v New Yorku, v obchodním domě v Londýně, prostě všude, pokud to tedy už nevyprodali.

Otázek je tu hned několik. Zaprvé: Jak se stalo, že všichni chtějí věc, kterou objektivně není důvod chtít? Nevíme a ani Pepa neví. Nejspíš za to může přirozená lidská potřeba napodobovat, cokoli dělají ostatní, přiživená TikTokem a Instagramem, které se teď plní barevnými platíčky ve všech barvách duhy. Na TikToku mají videa s POP IT skoro čtyři miliardy zhlédnutí. A to se Pepovi strašně hodí.

POP IT přitom není zdaleka jediná hračka takzvaně na uklidnění. Výrobci jsou rádi za každou záminku, aby mohli dát na trh nějaký ten inovativní výrobek. Takže klidně i neklid. Je přece spousta lidí s neklidnými prsty jako Pepa, kteří si hrají s příborem nebo cvakají propiskou. A proč jim místo toho nedat do ruky nějaké to speciální uklidňující zboží. Vznikla tak celá kategorie fidget toys – antistresové míčky i kostičky i kroužky i želé.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].