Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

O něčem raději nemluvit

Populisty do popředí vynesly rozsáhlé společenské síly, kterými se liberálové a levice musejí zabývat

V roce 2017 spustil bývalý bankéř společnosti Goldman Sachs seznamovací aplikaci s názvem Hater, která měla lidi propojovat na základě jejich sdílených averzí. Neměla však dlouhého trvání.

To nevěstí nic dobrého pro koalici, která chce sestavit novou izraelskou vládu, neboť se zdá, že ji spojuje jen společná nenávist k současnému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Je to zajisté nejpodivnější koalice v moderních politických dějinách, skládající se ze stran napravo od Netanjahua, středu, levice, a poprvé dokonce také ze strany zastupující izraelské Araby. Může se taková nesourodá parta udržet pohromadě?

Vlastně to možné je. Partaje ve skutečnosti svedl dohromady nejen osobní odpor k Netanjahuovi. Zdá se, že byly upřímně znepokojeny jeho zneužíváním moci a degradací izraelské demokracie pod jeho dohledem. Nezapomeňme, že Netanjahu je obžalován ze tří případů korupce, které stíhá jím osobně vybraný generální prokurátor. Izraelská pravice, která byla dlouho premiérovým spojencem, se s ním rozešla, protože se obávala toho, kam izraelskou demokracii dál povede.

To však neznamená, že se nová vláda také odkloní od většiny jeho politických záměrů. Levice je totiž v koalici slabá, a naopak poslední volby obecně dále posílily krajní pravici. Náboženští fundamentalisté a osadníci jsou dnes v Knesetu zastoupeni silněji než kdykoli předtím.

Můžeme tu pozorovat paralelu s americkými volbami v roce 2020. Ty byly sice symbolem odmítnutí Donalda Trumpa – většina prezidentů bývá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].