Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Těžká soda

Praotec Čech právě dopíjí pivo. Co udělá pak? Dá si další? Anebo si radši otevře hard seltzer? Inu, uvidíme. Hard seltzer neboli v překladu něco jako těžká sodovka je těžký kalibr mezi trendy nápoji a ovládá planetu. Chytí se i ta naše česká země, mléko a strdí a po pivu prdí? Letošní léto rozhodne.

Hard seltzer je bublinková sodovka s alkoholem. Obsahuje ho standardně čtyři procenta, má málo cukru, přísad, kalorií a postupně se stává nej nápojem mileniálů, neboť prý výborně spojuje jejich zálibu v bublinkách, opíjení a zdraví. Začalo to v USA, teď to vypadá, že překonal oceán. Startuje v Anglii, svou edici hard seltzerů prodává už nějakou dobu německý Lidl.

U nás ho jako první uvedl na trh menší jihočeský pivovar Obora, ale svou šanci už vycítili i giganti. Svůj hard seltzer začíná nabízet Plzeňský Prazdroj (Viper) a Staropramen (Wai Moment). Praotec Čech nevíme, ale Libuše i Kazi si nejspíš dají. Soudě aspoň podle USA, kde si rychle získal oblibu hlavně mezi ženami. Vypadá totiž tak neškodně.

Vždyť je to vlastně jen minerálka, pár bublin a nějaká ta velmi zdravá příchuť, jako je acai, zázvor nebo brusinka. Příchuti jsou navíc spíš jen jemné, takže celkový dojem vystihuje jeden mem – je to asi, jako když pijete sodovku a někdo ve vedlejší místnosti vysloví jméno ovoce. Prostě takové svěží, lehké, nenáročné. Ale kope.

A tak je to správné. Člověk dnes žije s nutkavým pocitem, že se musí hlídat, zdokonalovat a „dělat něco pro sebe“. Ale taky by se přece jen rád…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].