Spicy Italian Sausage and buffalo mozzarella Pizza at Sorbillo's Pizzeria, Naples, italy
Ilustrační foto • Autor: Profimedia

Sicilská Etna otravuje už téměř měsíc místním vzduch, ale na oplátku poskytuje velkolepé spettacolo tvořené kouřem, popelem a občasnou lávou. Jinak je o spettacolo v Itálii nouze. Kina a divadla jsou už měsíce zavřená, koncerty zrušené a minulý týden utichla i muzea a výstavní síně. Zavřeli Caravaggia, Banksyho i Josefa Koudelku, jejichž výstavy Římany v posledních týdnech nejvíc přitahovaly. Uzavřeli i brány do Augustova mauzolea, které po čtrnácti letech nedávno s velkou slávou otevřeli, a Římané letos přišli i o historickou rekonstrukci atentátu na Julia Caesara!

Nový lockdown alespoň není tak tvrdý jako vloni. Člověk se může sám projít nebo si zaběhat venku a také knihy byly tentokrát zařazeny mezi „potřebné zboží“, takže knihkupectví zůstávají otevřená. A hlavně: nezavřeli všechny restaurace, je možné si z nich jídlo brát s sebou – a tím pádem si užít aspoň kulinářské spettacolo. Italofilové vědí své, ale cizinec důležitost jídla v italském životě nedokáže přesně pochopit, dokud v Itálii víceméně nezdomácní. Během počátků studia italského jazyka jsou tři čtvrtiny lekcí o jídle a student se rychle naučí rozlišit nejen těstoviny, sýry, ale i různá stravovací zařízení jako trattoria, rosticceria, hosteria, taverna… Až v Itálii ale pochopí reálie.

Zjistí třeba, že těstovin mají Italové dvě stovky a v jejich názvech po nějaké době detekuje typický místní humor. Rozezná nejen linguine, bucatini nebo cavatelli, ale i stringozzi, odvozené od tkaniček ke škrcení výběrčích…

1_obalka_R12
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R12
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 45 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte