Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Kraj smutků a seriálů

Veronika Bendová: Vytěženej kraj.
Veronika Bendová: Vytěženej kraj.

Děláme na tom dva roky, a teď to vypadá, že přicmrndávám nějaký, vole, módní vlně!“ rozčiluje se režisér v nové knize Veroniky Bendové. Protagonisty útlé literární road movie Vytěženej kraj jsou ovšem lokační agenti Hugo a Irena, kteří hledají místa pro jeho krimi z ponurého severu. Rychle ale pochopí, že režisér měl pravdu: okolí hnědouhelné pánve vytěžila nejen obří rypadla, ale v posledních letech i filmaři, kteří si z krajiny udělali trendy kulisy.

Nejprve to vypadá, že Hugo s Irenou budou místům známým z televize vracet ukradenou tvář. Čtyřicátníci z Prahy ohledávají trosky zajateckého tábora, poddolované vesnice nebo paneláková centra asanovaných měst. Obraz kraje si doplňují skrze setkání s kuriózními postavičkami. Vytěženej kraj (trochu nešikovně) koketuje i s detektivní zápletkou, ale nejdůležitější linka řeší vztah mezi Hugem a Irenou. Před třinácti lety se rozešli, nicméně společná cesta po traumatizované krajině ukazuje, že ani oni se nevyrovnali s vlastní minulostí.

Že vystudovaná scenáristka Bendová umí psát o vztazích, ukázala už v debutu Nonstop Eufrat (2012). I novinka je nejlepší v momentech, kdy se věnuje nerdskému Hugovi a horkokrevné Ireně a jejich opatrné snaze o znovusblížení. Na příběhu špatně pohřbeného vztahu je sympatická schopnost stvořit na malém prostoru zapamatovatelné postavy i nevtíravá vypravěčská účast, takže chce člověk Hugovi a Ireně fandit. Hůř je na tom další hrdina: sever Čech. Kniha zpočátku nápaditě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].