Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Na slovíčko s Ušakovem

Co vyplývá z cesty Martina Nejedlého do Moskvy

Přiletěl, pozval, odletěl. (Martin Nejedlý) • Autor: David Malik - CNCenter A.S.
Přiletěl, pozval, odletěl. (Martin Nejedlý) • Autor: David Malik - CNCenter A.S.

Ještě nikdy během své sedmileté kariéry soukromého poradce hlavy státu na sebe Martin Nejedlý nestrhl takovou pozornost jako teď svojí prozrazenou cestou do Moskvy. Velkou část veřejné debaty pohltily úvahy, zda tam z pověření prezidenta Miloše Zemana, ale bez mandátu vlády, nedomlouval nějaké strategie pro ruskou účast v největší geopolitické zakázce Česka – rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Obavy, že tomu tak bylo a že dohovory hradního vyslance mohou mít na vývoj významné akce nějaký vliv, se nakonec pokusil rozehnat ministr zahraničí Tomáš Petříček: „Neřekl bych, že tato cesta představuje nějaké bezpečnostní riziko,“ prohlásil v Poslanecké sněmovně.

Chtěl tím říci, že ničím z toho, co Martin Nejedlý za zády ministrů v Moskvě eventuálně dojednal, se kabinet necítí být zavázaný. Pro prezidenta Zemana, který delší dobu usiluje o přidělení Dukovan Rusům a snaží se ovládnout kontrarozvědku BIS, aby mu v tomto cíli nepřekážela, se tím situace mohla zkomplikovat, ale jak vysvítá z jeho dalších kroků, rozhodně to nevedlo k tomu, že by se vzdal.

V epicentru dění

Povolení odjet do Moskvy dostal Nejedlý od ruské vlády před svým odletem předminulý čtvrtek. Vyřizovala mu ho vicepremiérka Taťjana Golikova, která je zodpovědná za zdravotnictví a jako jediná může v době, kdy je kvůli pandemii koronaviru její země uzavřená, návštěvám zvenčí dávat v důležitých případech výjimky. Ani pro Nejedlého nešlo o banální věc: svojí cestou do jednoho z epicenter nákazy riskoval…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].