Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Kdo nás v pátek poslal na Prymulu

Důvodem nebyla konspirace a bohužel ani naše geniální předvídavost. Byla to krásná a čistá náhoda

Roman Prymula při rozhovoru s Respektem • Autor: Milan Jaroš
Roman Prymula při rozhovoru s Respektem • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Když nám na začátku minulého týdne potvrzoval ministr zdravotnictví Roman Prymula čas rozhovoru, soptil jsem. Proběhne v pátek ráno, kdy už máme uzávěrku. Samozřejmě to do čísla stihneme, ale je to náročnější. Jindy ale prý pan ministr nemůže. Co se dá dělat. Je páteční ráno a Blesk přichází se svým odhalením, že se v jedné pražské restauraci konala noční schůzka ministra Prymuly, šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka a dalších lidí. Ministr tak porušil vlastní nařízení. Na sítích každou vteřinu vyskakuje další a další reakce občanů, politiků, novinářů…

V devět ráno čekají kolegové Ondřej Kundra, Martin Uhlíř a Milan Jaroš na ministerstvu na ministrův příchod. Kolega Kundra mi posílá SMS, že čekají. Odepisuji, ať řekne Milanovi, aby natočil video, když bude ministr odpovídat na otázky k aktuální kauze. O pár minut později mi Milan Jaroš posílá video, které během chvíle visí na naší webové stránce. Je to první ministrova reakce k celé kauze.

Proč to tak detailně popisuji? V pátek se vyrojila celá řada spekulací, kdo za tím vším stojí. Některé znějí věrohodně, jiné méně. Každý říká tu, která se mu hodí, respektive o které by si přál, aby byla pravdivá. A tu a tam se objevila poznámka, že to všechno bylo na ministra ušité, a důkazem je i rozhovor pro Respekt. Jak jinak by mohl být tak rychle na místě?

Důvodem nebyla konspirace a bohužel ani naše geniální předvídavost. Byla to krásná a čistá náhoda. Ten ošklivý páteční termín určil sám pan ministr. Náš vklad je pouze ten, že kolega Kundra kladl dobré otázky (Martin Uhlíř se ptal na témata související s koronavirem). Jejich význam se ukázal jako podstatný o pár hodin později, kdy ministr přišel s jinou verzí příběhu. V rozhovoru pro Respekt uvedl: „Já jsem dojel na jednání, které tedy bylo v restauraci, v salonku restaurace…“ Na tiskové konferenci následně prohlásil: „Šel jsem do soukromých prostor vyšehradské kapituly… nejedná se tedy o restauraci.“ Celý rozhovor najdete v tomto vydání.

Těmto událostem se věnujeme i v jiných textech v čísle, ale také na našem webu a budeme se jim věnovat v podcastu, který publikujeme každé pondělí. Vedle toho bych vám ale rád v tomto čísle doporučil i reportáže, které popisují příběh jedné české a jedné italské nemocnice. Jaké to bylo, když v Itálii kolabovala péče? Jsme my připraveni lépe? Více v textech.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2020 pod titulkem Kdo nás v pátek poslal na Prymulu