Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Odpočítávání

Haló, tady Washington

Američtí demokraté naléhavě žádají: Škrtněte v kalendáři dva týdny. Zrušte přechodně čas, hibernujte Spojené státy, už to (proboha) skončete! Odpočítávání do voleb 3. listopadu se jim mění v jakousi rafinovanou čínskou torturu. Co minuta, to ledová kapka dopadající na temeno hlavy.

Joe Biden totiž vede, a hodně. Dát ale průchod předčasným nadějím je pro demokraty téměř faux pas. Zkušenost z voleb roku 2016 je příliš traumatizující a živá. Před čtyřmi lety touhle dobou prakticky nikdo z nich nevěřil, že by Donald Trump mohl vyhrát. Dnes se naopak nikdo nemůže odhodlat k naději, že by tentýž muž mohl dostat na pamětnou.

Cítit je to všude. „Stejně jako v roce 2016 touhle dobou se Trump zdá odsouzený k porážce. Proto se také demokraté bojí,“ hlásá titulek Trumpovi nenakloněného deníku Chicago Tribune. „Slzavá lekce roku 2016: Průzkumy nic neznamenají, když lidé nejdou k volbám“ varuje na serveru The Hill bývalý spolupracovník Hillary Clinton Steve Israel. Ten pak popisuje svůj zážitek z volební noci 2016 tak živě, jako by se mu do ran dodnes zadírala zrnka soli.

Demokraté tak tráví poslední týdny před volbami vymýšlením, co všechno se může stát. O kolik procent může klesnout počet voličů v Minnesotě, zda si Hillary Clinton náhodou nevedla úplně stejně v klíčovém okrsku na Floridě, jestli voliči netahají sociology za fusekli. Naděje demokratů získaly podobu černého mračna hrozícího přívalem zklamání.

Fakta nicméně praví, že Biden vede s dvojnásobným náskokem než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].