Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Babiš v bodě zlomu

Pohled do zákulisí politického pádu roku

Umět zaujmout a umět odejít.
(Adam Vojtěch) • Autor: Matěj Stránský
Umět zaujmout a umět odejít. (Adam Vojtěch) • Autor: Matěj Stránský

Předminulý pátek navečer zasedl tehdy ještě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k počítači ve své pracovně, ze vzdálených připojení se k němu přidali další zaměstnanci ministerstva a ředitelé velkých nemocnic. Šéf rezortu mluvil jako obvykle klidným hlasem, každého z ředitelů se zeptal, kolik lůžek akutní péče je u něj obsazených koronavirovými pacienty, kolik ještě zbývá volné kapacity a jak ji půjde dál navyšovat. Právě schopnost postarat se o přibývající těžce nemocné je, jak zdůraznil, to nejdůležitější.

Po vyslechnutí čísel a následné debatě se s přítomnými rozloučil slovy, že je mu jasné, že se situace bude zhoršovat, ale že udělá maximum pro to, aby to společně zvládli. V té chvíli již věděl, že jako ministr zdravotnictví končí, nic ale na sobě nedával znát. V sobotu v půl šesté večer rozeslal šéf jeho kanceláře některým účastníkům zmíněné porady, náměstkům a pár dalším lidem esemesku, že je ministr v pondělí ráno zve na mimořádnou poradu do největší zasedačky ministerstva. Příjemci zprávy předpokládali, že s nimi bude chtít probrat možné znovuzavedení nouzového stavu, které se začalo přetřásat ve vládě kvůli dramaticky rostoucím počtům nakažených. K tomu ale nedošlo: když se sešli, Vojtěch prohlásil, že za chvíli veřejně oznámí svoji rezignaci a že by všem chtěl poděkovat za spolupráci. Někteří ho začali okamžitě přemlouvat, ať si to ještě rozmyslí. Vojtěch však trval na svém s tím, že již vše probral s premiérem.

Nepřenášet tlaky. (Vojtěch při loučení se zaměstnanci ministerstva)
Nepřenášet tlaky. (Vojtěch při loučení se zaměstnanci ministerstva)

Poslední minuty ve funkci byly emotivní, představitelé vedení ministerstva odcházejícímu šéfovi tleskali vestoje, na některých bylo znát dojetí. Za všechny to shrnula hlavní hygienička Jarmila Rážová, která je už přes dvacet dní v izolaci kvůli nakažení koronavirem a byla k poradě připojena z domova. „Obdivuji, jak dlouho jste to vydržel a že jste na nás nepřenášel tlaky,“ řekla mu. Vzápětí ministr předstoupil před média a po necelých třech letech ve funkci odstoupil.

Okolí Andreje Babiše tvrdí, že se pro to rozhodl sám, protože už byl jednoduše vyčerpaný. Stejně tak je ale možné, že se premiér zbavil svého největšího oblíbence ve vládě, aby těsně před krajskými a senátními volbami zbrzdil viditelný propad v preferencích hnutí ANO, což mu dělá stále větší vrásky (viz rámeček). Zda bude tato oběť stačit, ukáže budoucnost. Jisté je, že s Vojtěchovým pádem zdejší politika vstoupila po letech nehybnosti do turbulentních časů.

Hvězdná chvíle

Ti dva si prý padli rychle do oka. Když ambiciózní a výřečný student pražské právnické fakulty Adam Vojtěch se svými spolužáky před devíti lety přemýšlel, koho si pozvou na další debatu nejstaršího právnického spolku v zemi Všehrd, v řadě politiků, ekonomů, byznysmenů a dalších celebrit vypadal Andrej Babiš jako jasná volba. Právě se začal drát do politiky, měl ostrý jazyk, předcházela ho kontroverzní podnikatelská pověst a to vše dohromady slibovalo jiskřivou debatu.

„Ministr u premiéra nebyl schopen prosadit svůj pohled. Z Úřadu vlády odjížděl otřesený a v autě poprvé zmínil rezignaci.“

Byl to Vojtěch, kdo ho tehdy jako předseda Všehrdu na právech vítal a před a po debatě se s ním bavil. Spolek pozvedl, sehnal peníze na opravu jeho reprezentativních prostor, schopnosti mladého studenta mohli na manažera Babiše nastaveného na výsledky zapůsobit. Jak se časem ukázalo, Vojtěch mu uvízl v paměti.

„Měli jsme v tomto směru kontakt, pak na mě pravděpodobně dostal ještě nějaké doporučení, když hledal nové lidi na ministerstvo financí. Zeptal se mě, jestli bych o to nestál, že tady potřebuje lidi, kteří mu pomohou. Říkal jsem si, proč ne,“ popisoval později Vojtěch svůj vstup do politiky. Ještě nebyl příliš vidět, působil v politickém zákulisí jako Babišův poradce.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].