64_film-tydne01_profimedia
Žaluji!

DĚLNÍCI KULTURY

Je to bez debat miláček britského i globálního publika. A současná situace plná napětí a nejistoty jeho popularitu jen zvýší. Řeč je o pekařské show TheGreat British Bake Off, která minulý týden vstoupila do jedenácté sezony a za uplynulou dekádu se stala fenoménem překračujícím třídy, věk i vzdělání. Princip je jednoduchý. V útulném stanu uprostřed malebného britského plenéru se sejde dvanáct amatérských pekařů a pekařek, kteří v každém díle plní úkoly. Jeden z nich je „naslepo“, v jednom mají volnou ruku a šanci ukázat, co v nich kreativně je. Na konci každé epizody je někdo hvězda a někdo balí kufry.

Podstatnou součástí úspěchu GBBO přitom není jen obecná obliba kulinářských show uspokojujících základní lidskou touhu dobře se najíst nebo se na dobré jídlo aspoň koukat. Není to ani moderátorská čtveřice kombinující férovou přísnost dvou profesionálů a odlehčenost dvou svérázů britské zábavy – letos se k Noelu Fieldingovi z Ajťáků přidal Matt Lucas z Malé Velké Británie –, i když moderátoři zásadně přispívají k tomu, co tou největší součástí úspěchu je.

GBBO je totiž anti-reality show oproti těm, na něž je publikum zvyklé třeba z vyhrocených a agresivních pořadů Gordona Ramsayho. Je to show, která by se dala přirovnat k zakousnutí se do lahodné makronky zapité douškem skvělého earl greye. Není ani v náznaku konfrontační, přestože se v ní soutěží a každé kolo někdo vypadne.

I_obalka_R40
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R40
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte