0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura20. 9. 202013 minut

Kultura/mix

Martin Salajka

DĚLNÍCI KULTURY

A nyní trochu sportu: nabídka dokumentárních seriálů se od minulého týdne (kdy měly premiéru poslední díly) rozrostla o další epos věnovaný jednomu fotbalovému klubu z britských ostrovů. Po Sunderlandu, který během dvou sezon na Netflixu nebyl schopen vyhrabat se ze třetí ligy, nyní mohou fanoušci díky Amazonu vidět dění v klubu, jenž usiluje o nejvyšší příčky Premier League. Ovšem stejně jako u série DyckySunderland i novinka All or Nothing: Tottenham Hotspur nabízí zejména nervy drásající podívanou do útrob sportovního organismu, kterému to jaksi momentálně příliš nejde.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Načasování si Amazon vybral geniální. Natáčet na severu Londýna začal loni ve chvíli, kdy se Tottenham ze dne na den rozloučil s trenérem Mauriciem Pochettinem, který ho v předcházející sezoně dotáhl až do finále Ligy mistrů. Pak ovšem klub začal skomírat a v rozjeté nové ligové sezoně mu reálně hrozilo, že v tabulce skončí tak nízko, že si v Evropě letos vůbec nezahraje. V tu chvíli na scénu přichází José Mourinho.

Díky devítidílnému seriálu se můžeme poprvé zblízka podívat na metody neortodoxního trenéra, který má za sebou pomalu stejně trofejí jako vyhazovů. Už v úvodu je přitom zřejmé, co je pravda na pověsti totálního egomaniaka: to když si Mourinho v kanceláři začne vystavovat své fotky a hráčům vysvětluje, že se jeho jméno nevyslovuje „chozé“, ale „džozé“. Rozpačití jsou zprvu na ochozech i fanoušci Spurs neboli Kohoutů. Jenže…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc