Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Martin Salajka
Martin Salajka

DĚLNÍCI KULTURY

A nyní trochu sportu: nabídka dokumentárních seriálů se od minulého týdne (kdy měly premiéru poslední díly) rozrostla o další epos věnovaný jednomu fotbalovému klubu z britských ostrovů. Po Sunderlandu, který během dvou sezon na Netflixu nebyl schopen vyhrabat se ze třetí ligy, nyní mohou fanoušci díky Amazonu vidět dění v klubu, jenž usiluje o nejvyšší příčky Premier League. Ovšem stejně jako u série DyckySunderland i novinka All or Nothing: Tottenham Hotspur nabízí zejména nervy drásající podívanou do útrob sportovního organismu, kterému to jaksi momentálně příliš nejde.

Načasování si Amazon vybral geniální. Natáčet na severu Londýna začal loni ve chvíli, kdy se Tottenham ze dne na den rozloučil s trenérem Mauriciem Pochettinem, který ho v předcházející sezoně dotáhl až do finále Ligy mistrů. Pak ovšem klub začal skomírat a v rozjeté nové ligové sezoně mu reálně hrozilo, že v tabulce skončí tak nízko, že si v Evropě letos vůbec nezahraje. V tu chvíli na scénu přichází José Mourinho.

Díky devítidílnému seriálu se můžeme poprvé zblízka podívat na metody neortodoxního trenéra, který má za sebou pomalu stejně trofejí jako vyhazovů. Už v úvodu je přitom zřejmé, co je pravda na pověsti totálního egomaniaka: to když si Mourinho v kanceláři začne vystavovat své fotky a hráčům vysvětluje, že se jeho jméno nevyslovuje „chozé“, ale „džozé“. Rozpačití jsou zprvu na ochozech i fanoušci Spurs neboli Kohoutů. Jenže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].