Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Tři obavy Alexeje Navalného

Co přinese otrava největšího Putinova protivníka

Hra s otevřeným koncem. (Navalnyj) • Autor: Getty Images
Hra s otevřeným koncem. (Navalnyj) • Autor: Getty Images

Nejznámější představitel současné ruské opozice Alexej Navalnyj se podle svých spolupracovníků nejvíc obával tří věcí: že se ho režim pokusí zabít, vyštvat za hranice nebo že ztratí možnost ovlivňovat dění ve své vlasti. Všechno to na něj teď spadlo. Po otravě zatím neznámou látkou upadl do kómatu a jedinou naději na záchranu představoval rychlý převoz z rukou ruských lékařů na kliniku do Německa. Cesta zpět – pokud se uzdraví – přitom nemusí být hladká. Ruská společnost právě zažívá horké chvíle a nepřítomnost přirozeného vůdce možné vzpoury je pro prezidenta Vladimira Putina velkým ulehčením.

Na východě země se proti jeho vládě bouří regiony a na opačné straně je ve varu sousední Bělorusko, kde náhlý všeobecný vzdor proti dlouholetému vládci může pro Moskvu představovat předobraz budoucího vývoje. Pokud šlo v útoku proti Navalnému o to vyřadit za nejisté situace ze hry silného protivníka, je operace zatím úspěšná. Ale to se podle expertů na křehký ruský systém může změnit. Stejně jako není dosud jasné, kdo za pokusem o vraždu stojí, není rozhodnuta ani otázka, zda věc svým organizátorům opravdu přinese kýžený benefit.

Silně vadit

Místem, kde byl Navalnyj otráven, bylo podle jeho týmu letiště Bogaševo v půlmilionovém západosbiřském městě Tomsk, kde čekal na pravidelný linkový let do Moskvy. Pokud je to tak, bylo místo pro akci zvoleno ideálně. Navalnyj byl zrovna na cestě zpět z návštěvy Sibiře, a i když byl let ve snaze uchovat cestu v co největším utajení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].