Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Demokraté a široká náruč

Jak se dá opravit americká kultura demokracie

Při zahájení sjezdu demokratů přednesla mozaika Američanů preambuli Ústavy USA. Byla to pozoruhodná ukázka etnické, rasové a genderové pestrosti. Důležitější však je, že demokraté se tentokrát také postarali o oslavu rozmanitosti ideologické, která je rozhodující pro to, aby 3. listopadu získali Bílý dům.

Sjezdu se zúčastnily progresivní osobnosti jako Bernie Sanders a Stacey Abrams, umírnění, mezi nimi Hillary Clinton a bývalý republikán Mike Bloomberg, i konzervativci, například John Kasich, Cindy McCain a Colin Powell. Mnohá sociální média na přítomnost republikánů rozlíceně reagovala. Jeden uživatel se sarkasticky zeptal: „Kdy bude mluvit Dick Cheney?“

Joe Biden však nejspíš ví, že Twitter nebude mít ve volbách rozhodující roli. Vrací se k vítěznému receptu demokratů, jímž je strana se širokou náručí.

„Nejsem členem žádné politické strany. Jsem demokrat,“ poznamenal Will Rogers. Tento vtípek však obsahuje důležitou pravdu. Demokraté dominovali americké politice od třicátých do šedesátých let díky tomu, že mezi sebou měli lidi všech typů – od jižanských segregacionistů po liberály ze severu. Byla to faustovská smlouva, ale tato koalice vytáhla zemi z velké hospodářské krize a prosadila sociální a zdravotní péči, potravinové poukázky, sociální program pro předškolní děti a řadu dalších nástrojů, které pomohly bělochům i menšinám.

Tento recept však nepatří jen demokratům. Když Ronald Reagan v osmdesátých letech přetvořil Republikánskou stranu, často se zmiňoval,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].