Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Umělá inteligence v hlavě politiků

Stačí, aby dokázala číst výsledky průzkumů veřejného mínění, ankety a debaty na sociálních sítích - a je to

Ilustrační foto • Autor: Murat Tueremis / Laif / Profimed
Ilustrační foto • Autor: Murat Tueremis / Laif / Profimed
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Můžeme si prostřednictvím umělé inteligence povídat se zesnulými osobnostmi? Kolega Petr Honzejk v Hospodářských novinách přinesl minulý týden velmi zajímavý text, který se tomu věnuje. Expert na umělou inteligenci Jan Tyl připravil program, který má být schopen na základě v minulosti publikovaných textů sestavit odpovědi na aktuální otázky. Kolega Honzejk si tak například popovídal s Václavem Havlem.

„Vždycky jsem naše možnosti srovnával s neuronovou sítí zvířat. Když jsem začínal, byla moje AI vlastně takový šváb, který měl tisíc neuronů. Ten byl schopen z textu maximálně poznat, jestli je sdělení smutné, veselé, prostě základní pocity. Pak jsem měl systém na úrovni pejska a kočičky. Ten už dokázal poskytovat složitější odpovědi. Konverzace byla sice krkolomná, ale systém dokázal aspoň trochu pracovat s informacemi ze zdrojových textů. Teď ale máme k dispozici něco úplně jiného. Máme systém, který má 175 miliard parametrů. Není to sice ještě přesná biologická simulace lidského mozku, ale je to podobný princip,“ řekl pan Tyl Hospodářským novinám v textu, který velmi doporučuji k přečtení.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

To je všechno hezké, ale nám by mnohem víc pomohlo, kdyby někdo dokázal číst myšlenky či nabízet odpovědi současných politiků. Někdy se zdá, že by se ani nemusela zvyšovat ona úroveň z pejska a kočičky. Základní pocity prostě postačují.

Možná bychom i vědcům dokázali poradit, jak si takovou umělou inteligenci naprogramovat. Stačí, aby dokázala číst výsledky průzkumů veřejného mínění, ankety různých serverů a debaty na sociálních sítích a je to. Vládní rozhodování o rouškách nemělo nic společného s fakty. Kočička a pejsek byli zkrátka smutní – a už víme, jak bude verdikt kabinetu vypadat.

Snažit se představit si, co by k tomu či onomu řekl Václav Havel či Hannah Arendt, je mnohdy zajímavější, než kdybychom znali skutečné odpovědi. Můžeme si totiž jejich životní postoje promýšlet, známe jejich konzistentní přístup (přestože se i jejich názory logicky vyvíjely). V době vlády politiků, kteří ani sami neznají své postoje, by schopnost předvídat jejich kroky měla cenu zlata. Jen je otázka, jestli by se z toho ona umělá inteligence nezavařila. Přece jen je tu změna postojů příliš častá.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].