Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak se utopit ve vaně

Inteligentní země zvládají covid-19. Spojené státy k nim nepatří.

Spojené státy mají mezi vyspělými zeměmi světa výjimečné postavení. Nejenže se jim nepodařilo zploštit křivku nákazy nemocí covid-19, počet případů v několika lidnatých amerických státech naopak prudce stoupá a Dr. Anthony Fauci doporučuje, aby tyto oblasti „vážně uvažovaly o dalším uzavírání“ svých ekonomik. V jiných bohatých zemích, tak rozdílných jako Německo, Jižní Korea, Španělsko, a dokonce Itálie, naopak počet nových případů již před několika měsíci zásadně poklesl a udržuje se na nízkých hodnotách. Amerika tak zůstává výjimečná, dnes už to ale neznamená nic dobrého.

Chceme-li pochopit, proč se tak děje, začněme něčím, co Amerika udělala dobře, tedy ekonomickým podpůrným programem. Kongres schválil v březnu a dubnu navzdory nejhorší politické polarizaci od dob občanské války ekonomickou podporu ve výši 2,4 bilionu dolarů a centrální banka nabídla ještě více. To představuje přibližně 25 procent HDP, tedy jeden z největších investičních programů na světě. Také to vysvětluje, proč burzy téměř ani nezaznamenaly, že se ekonomika nachází v nejhorším stavu od velké hospodářské krize.

Rozsah podpůrného programu ale využívá velkou výhodu Ameriky, její rozměry. Ekonomika Spojených států je obrovská, schopnost půjčovat si peníze (zjevně) bez omezení, dolar (alespoň prozatím) bezkonkurenční. Podepisovat šeky je tak snadné. (Nebo by alespoň mělo být, o tom však více později.)

Nepřestávej snít

Ve všech ostatních ohledech nicméně americká vláda selhala. Nejde jenom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].