Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Rybí oxymóron

Paní učitelka posílá zase další pracovní list z ČJ. V textu podtrhněte oxymórony. To je – jak víme, žáci – překvapivé spojení dvou slov protikladného významu. Objevuje se v poezii a taky dost často ve jménech produktů pro dnešní spotřebitele, kteří chtějí jen to nejlepší, i když se to navzájem vylučuje. Například: rybí maso rostlinného původu, veganské krabí tyčinky, nelososí plátky, rybí robi (rozuměj rostlinné bílkoviny). Ano, žáci, je to protimluv. A taky trend. Bezmasé náhražky ryb a mořských plodů. Poté, co se do stravovacího mainstreamu propracovalo vegetariánské maso, bude tohle možná další hit.

Tak třeba tofu vykrojené do tvaru ryby, na to mořská řasa, a když se to celé obalí v rýžové mouce a osmaží, vypadá to jako vcelku důvěryhodný rybí filet. V angličtině je toto jídlo známo též pod názvem tofu fish neboli tofish. Ano, podtrhneme. Ovšem už i české restaurace nabízejí veganské suši, kde je místo lososa okurka nebo veganský rybí steak. A na trhu je také dost polotovarů, převážně mražených: například vegetariánské kalamárové kroužky nebo rybí prsty. Hlavní surovinou je většinou sója v různých úpravách, chuť moře zajistí mořské řasy. Anebo další užitečná novinka (podtrhnout), olej z mořských řas.

Není ovšem zatím jisté, jak moc se trend ujme. Ryby se jedí hlavně kvůli zdravotním benefitům – obsahují vitamin D, jód, zdravé tuky. Jenže sója prostě nežije v oceánu a není to treska. Další důvod, proč omezit maso, jsou ohledy na zvířata. Ale viděli jste někdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].