Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Koho chtějí Češi za prezidenta?

Ideální hlavu státu už máme, jen se záhadnou a podlou hrou osudu narodila na Slovensku

Zuzana Čaputová
 • Autor: dpa/ČTK
Zuzana Čaputová • Autor: dpa/ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Něco se porouchalo. Pohled na výzkum společnosti STEM/MARK, který se věnuje charakteristikám, jež Češi požadují od prezidenta, totiž přináší překvapivá zjištění. Hlava státu by prý mimo jiné měla být mladšího věku, nemluvit vulgárně, vystupovat reprezentativně, být nezávislá, prozápadní a neměla by rozdělovat společnost. Jistě, splést se může každý, ale rozdíl mezi přáním a realitou je stejný, jako kdyby si někdo šel koupit ferrari a vrátil se domů s trabantem.

Dá se však aspoň říct, že teorii už umíme a třeba někdy uděláme i praktické zkoušky. Jak by to mohlo fungovat, lze sledovat na Slovensku, kde veřejnosti během koronavirové krize příkladně slouží Zuzana Čaputová.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Osobně několikrát vyrazila do terénu, aby podpořila lékaře a lékařky, zdravotní sestry, sociální pracovníky a pracovnice, vyučující, prodavačky a prodavače, policisty a policistky, dobrovolníky a dobrovolnice a poděkovala jim. Zapojila se také do on-line výuky aktivního učitele, takže se s ní viděly doma studující děti. Pravidelně se setkávala s politickou reprezentací, které se ptala, jak situaci řeší. Podporovala podnikatele, ale i sociálně slabé, na něž krize doléhala nejsilněji. Navštívila malé knihkupectví, aby upozornila na nelehkou situaci nakladatelů i prodejců v těžkém čase. Zvedla téma domácího násilí, které je v čase izolace hůře řešitelné. Vystoupila také s prohlášením adresovaným Romům, aby věděli, že mají její podporu. Pravidelně vystupovala v médiích i na sociálních sítích atd.

Když to shrneme a zarámujeme výše zmíněným výzkumem veřejného mínění, tak už Češi ideální hlavu státu mají, jen se nějakou záhadnou a podlou hrou osudu narodila na Slovensku.

Důvodů, proč volby dopadají překvapivě, a mnohdy dokonce lidé volí proti svým zájmům, je hodně. Příklad Zuzany Čaputové ale jasně ukazuje, že není třeba se bát kandidáta „jiných hodnot“, pokud dokáže ctít pravidla a smysl instituce. Slovenská prezidentka společnost spojuje a dobře reprezentuje. A přitom si zachovává své hodnoty. Zkrátka to jde a vydělají na tom všichni.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].