Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Budeme vysílat do posledního dechu

S generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem o nelpění na exkluzivitě, dobrých a těžkých časech a jedné velké šanci

Petr Dvořák • Autor: Jan Handrejch / Borgis / Profime
Petr Dvořák • Autor: Jan Handrejch / Borgis / Profime

Tenhle rozhovor děláme po Skypu, znamená to, že jste kvůli koronaviru zrušil všechny osobní schůzky, abyste se nenakazil?

Je to tak, většina schůzek, které teď mám, jsou telekonference nebo videokonference. Není to jen o mně, abych se nenakazil, ale aby i ti, s nimiž jsem v kontaktu, byli maximálně chráněni. Zásadní je, abychom dokázali přinášet lidem rozšířený rozsah veřejné služby a byli schopni reagovat na jejich potřeby.

Kolik lidí vás teď sleduje? O kolik je to více než v době před epidemií?

Celodenní podíl na sledovanosti těch diváků, kteří se dívají na vysílání České televize, byl loni v průměru kolem 30 procent lidí. Aktuálně se pohybujeme v rozmezí 35–38 procent. Velmi podstatné je, že se změnila jejich struktura a struktura sledovanosti jednotlivých kanálů. Diváci zpravodajské ČT24 se ztrojnásobili, protože slouží jako nejdůvěryhodnější informační kanál pro českou populaci. Náš hlavní zpravodajský pořad Události měl minulý víkend 1,7 milionu diváků, to je nejvíce za posledních 15 let. ČT24 je nejsledovanější od doby svého vzniku.

Jak těžké je teď televizi organizovat?

Je to komplikovanější, vyžaduje to větší systematičnost. Samozřejmě je jednodušší, když se lidé mohou osobně sejít, zároveň máme snahu maximálně dodržovat všechny možné hygienické procedury, to vše komplikuje. Na druhou stranu je vidět, že mí kolegové se dokázali rychle adaptovat a v těžkém období vyrábí a vysílají, co je potřeba.

Museli jste nějaké pořady rušit kvůli karanténě a opatřením vlády?

Spoustu pořadů, které jsme měli naplánované, jsme zrušili. Současný stav neumožňuje natáčení některých dramatických pořadů, kdy je na place více než 30 lidí. Zrušili jsme řadu zpravodajských a publicistických týdeníků a nahradili je kontinuálním zpravodajstvím. Na něj jsme přesměrovali i více zaměstnanců, vytěžujeme naše týmy, abychom byli u všeho důležitého.

Jak máte nastavený systém, kdyby někdo onemocněl? Dokážete ho rychle nahradit?

Máme komplexní pravidla, všichni vedoucí je mají k dispozici. Když se dozvíme, že někdo má příznaky nebo se dostal do kontaktu s nemocným, nečekáme na rozhodnutí lékaře či hygienické stanice. Takový člověk jde hned do karantény, abychom nic nepromeškali. Některé týmy držíme cíleně doma, aby mohly nahradit ty, které pracují. Zpravodajství máme rozdělené na tři velké skupiny. Jedna skupina jsou editoři, lidé zodpovědní za vysílání, a ti jsou v objektu zpravodajství. Redaktoři a štáby, kteří jsou v terénu, ti do budovy nevstupují. Materiál zpracovávají doma nebo ho rovnou posílají, aby se navzájem nesetkávali. A třetí skupina jsou ti, kdo jsou teď dva týdny doma a jsou připraveni na střídání.

Máte spočítáno, při kolika procentech nemocných by to už televizi paralyzovalo?

Snažíme se podobné černé scénáře zatím neříkat. Myslím si, že jsme připraveni vysílat i za předpokladu, že by epidemie měla rychlejší ráz, než má dnes. Vysílat budeme do posledního dechu. Naštěstí to zatím vypadá, že se celou situaci daří držet v rozumných mezích, takže věřím, že budeme vysílat ještě dlouho.

Co přesně by to do posledního dechu znamenalo? Udržet zpravodajství?

Jednoznačně zpravodajství, to je pro nás maximální priorita. A technické zabezpečení vysílání.

S nárůstem sledovanosti roste ve společnosti i vliv televize. To si musí uvědomovat také politici, chtějí teď po vás něco?

Chtějí po nás, abychom se snažili vysílat maximum informací, které považují za důležité. Což my děláme do té míry, jak si to naši editoři vyhodnotí a rozhodnou. Ale myslím si, že žádné další zásadní požadavky nejsou. Chtěli, abychom méně ukazovali prázdné regály v obchodech, abychom diváky spíše uklidňovali, než je dostávali do stresu. Jenže to my děláme tak jako tak, tak jsme si to spíš potvrdili.

Premiér s ČT natočil na začátku minulého týdne projev k národu. Chtěl jste po něm dopředu vědět, co tam bude? Nebál jste se zneužití televize k vládní propagandě?

Ozval se asi dva dny předtím. Řekli jsme si s Andrejem Babišem jen stručně, jak ten formát bude vypadat. A požádal mě, zda bychom jej byli schopní vyrobit a zároveň ochotní ho poskytnout ostatním televizím. Řekl jsem mu, že to zvládneme a určitě to uděláme. Hrát si teď na exkluzivitu tak, jako to bylo s projevem prezidenta, tak na to v tuhle chvíli rozhodně není doba. Na obsah projevu jsem se neptal, tohle riziko máme kdykoli, když vysíláme politiky živě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].