Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Žít a nechat živořit

Státní kontrola si došlápla na maďarské opoziční strany – a těm hrozí bankrot

Maďarská politika bude možná v budoucnu výrazně přehlednější. Státní kontrolní úřad (ÁSZ), který dohlíží i na financování politických stran, oznámil, že prošel účty opozice – a objevil výrazné nesrovnalosti a podvody. Některým opozičním stranám takhrozí likvidační pokuta, jiným pozastavení státních příspěvků (které jim náleží podle volebních výsledků), což by je ochromilo. Šéfem úřadu je bývalý poslanec strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Účetnictví vládní partaje úřad dlouhodobě shledává zcela bezchybným. To budí podezření, že Viktor Orbán dál rozpíná svoji moc a s pomocí státního aparátu likviduje politickou konkurenci.

30 + 20

Stranou nejvíce postiženou posledními nálezy ÁSZ je nejsilnější opoziční partaj Jobbik. Není to pro ni nová situace: už v roce 2017 dostala v přepočtu na české koruny třicetimilionovou pokutu za nesrovnalosti ve financování. Nově kontrolní úřad oznámil, že straně vyměřuje další pokutu, a Jobbik bude v úhrnu platit dalších dvacet milionů korun. Pokud budou úřady platby tvrdě vymáhat, znamenalo by to podle vedení strany bankrot a konec
Jobbiku v politice.

Jobbik je jediná partaj, která Fideszu alespoň vzdáleně konkuruje. V posledních letech prodělala strana proměnu – začínala jako rasistická a antisemitská partaj, pak ale pod vedením Gábora Vony změnila styl. Vojácké stejnokroje vyměnila za obleky, zbavila se nejradikálnějších členů a snaží se prezentovat jako konzervativní a národovecká, ne však nenávistná a extremistická strana. To jí sice nepřineslo větší úspěch v loňských volbách (a Vona z vedení odstoupil), ale ostatní opoziční strany se už neštítí s Jobbikem spolupracovat. Jobbik je tak spolu se zelenými v jádru hodně barevného a hodně rozmanitého opozičního spojenectví, které se proti Fideszu začíná tvořit. Mluví se například o společné kandidátce do evropských voleb, i když to je velmi nejistý plán. A teď nejistota ještě vzrostla, protože není jasné, jestli se jich Jobbik vůbec dožije. V praxi je jeho osud plně v rukou státních úřadů a závisí na jejich benevolenci.

Spolu s Jobbikem jsou v potížích i dvě menší liberální opoziční strany, Dialog a Momentum. Kvůli údajným nejasnostem ve volebních výdajích jim ÁSZ pozastavil výplatu peněz za hlasy získané ve volbách. Obě strany tvrdí, že bez těchto prostředků nebudou moci vést kampaň pro květnové eurovolby. Na těch premiéru Orbánovi velmi záleží a slibuje sobě i svým voličům, že v nich zvítězí jak jeho Fidesz, tak v jiných zemích národovecké síly, které společně promění tvář Unie.

Nová přísnost

Na pokuty od ÁSZ jsou opoziční strany zvyklé. Server Index.hu spočítal, že za posledních pět let jich úřad udělil osm v celkové hodnotě zhruba sto milionů korun, největší část z toho připadá na Jobbik. Současná přísnost, která kromě Jobbiku nově dopadá i na další strany, je ale novinkou. Podle maďarských právníků je dost dobře možné, že ÁSZ postupuje podle litery zákona a dotyčné strany se dopustily chyb. Příslušný zákon je napsán gumově (jako mnoho podobných zákonů, které Fidesz za své devítileté neomezené vlády přijal), není proto zcela jasné, jaké jsou povinnosti a pravomoci úřadu a jak podrobné musí být stranické výkazy o financování. Všechny postižené strany se hodlají odvolat k soudům. Tyto případy ale už budou posuzovat nově zřízené správní soudy, které jsou plně v politické moci – pod kontrolou je ze zákona má ministr spravedlnosti.

Jobbiku obhajobu před veřejností komplikují stíny minulosti a extremistická kariéra současného šéfa Tamáse Sneidera. V době, kdy ÁSZ zveřejnil své rozhodnutí, odvysílala provládní televize Hír tři roky staré záběry ze Sneiderovy svatby, kde jeden z hostů k všeobecnému pobavení pronáší urážlivé výroky o Romech a homosexuálech (podle Sneidera jsou vytržené z kontextu) a jeho žena hajluje (podle Sneidera jen mává). Obraz Jobbiku jako polepšené strany to pod Sneiderovým vedením dělá nedůvěryhodným. Liberální spojenci však zatím s Jobbikem spolupráci nepřerušili.

Podle nezávislého týdeníku HVG je pravděpodobné, že úřady nechají Jobbik nakonec přežít. „Takto otevřeně zlikvidovat konkurenci by před zbytkem Evropy nevypadalo dobře, Fideszu to za to nestojí,“ cituje list analytika Hunyadiho Bulcsúa. Pro vládní stranu bude podle HVG užitečnější držet protivníky v nejistotě a s pomocí jejich finančních potíží jim zkomplikovat, nebo rovnou znemožnit kampaň do evropských a později na podzim i do komunálních voleb. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].