Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Poloviční Shakespeare

Rozděleni v dramatu. (John
Fletcher)
Rozděleni v dramatu. (John Fletcher)

Versologie většinou není námětem pro hovory lidí ani pro média. Minulé dny však byly výjimkou. Důvodem je výzkum matematického lingvisty Petra Plecháče z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který rozborem veršů dokazuje, že divadelní hru Jindřich VIII. napsal William Shakespeare jen z poloviny.

Proč vznikla potřeba potvrdit, jak je to s autorstvím hry Jindřich VIII.?

Pochybnosti existovaly již dříve, například v roce 1850 publikoval anglický badatel James Spedding hypotézu, že bezmála polovinu hry, do té doby považovanou za nesporné Shakespearovo dílo, napsal ve skutečnosti jeho současník John Fletcher. Od té doby vyšla řada studií, které tuto teorii podpořily, ale i nemálo takových, které se snažily dokázat, že Shakespeare byl skutečně jediným autorem. A publikovány byly i studie, které Shakespearovo autorství úplně vylučovaly.

Jak problematické je prokazování autorství u literárních děl?

Zásadní je vždy množství textů, které máme k dispozici jak na straně zkoumaného díla, tak na straně potenciálních autorů. Tzv. closed class problems, tedy situace, kdy máme omezený okruh kandidátů, jsou velmi dobře teoreticky rozpracované a při dostatečném množství dat umožňují skutečného autora rozpoznat s vysokou přesností. Naopak když je kandidátů velké množství nebo když kandidátskou množinu nejsme vůbec schopni určit, ještě zdaleka tak dobře rozpracované nejsou.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].