Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Jídlem to začíná a (s)končí

Jak známo, konec civilizace se skoro neodvratně blíží, ať už se stane příčinou ekologická katastrofa nebo bude stačit „zhoubná ideologie genderismu“.  Kniha kanadského akademika Evana Frasera a bostonského novináře Andrewa Rimase do těchto nálad zapadá svým tématem, ale nikoli hysterickým tónem. Přestože titul Impérium jídla evokuje gastronomický cestopis, jde o populárně naučné dílo s otázkou stravy coby historického, ekologického, ekonomického a politického fenoménu.  Že jde v případě českého názvu spíše o marketing, potvrzuje i to, že původní titul Empire of Food je jinde překládán výstižnějším souslovím „potravinová říše“.

Kniha totiž popisuje pět tisíc let vývoje městské civilizace jako sérii vzniků, rozvoje a pádů těchto potravinových říší od Mezopotámie po dnešek. Kapitoly jsou spíše než chronologicky řazeny tematicky a jsou prokládány spoustou příběhů, což způsobuje i jistou nepřehlednost. Přesto z textu vyplývá společné schéma: na počátku stojí přebytek potravin, s nimiž je možné obchodovat, což vede k expanzi, rozvoji měst a specializaci. Specializace však vede k větší zranitelnosti a citlivosti na náhlé změny či změny klimatu, navíc extenzivní zemědělství vyčerpává půdu. Pak stačí výbuch sopky na Islandu jako ve 14. století a nastane katastrofa. Jenže dnes už to není lokální problém - v důsledku globalizace je možné pohlížet na celý svět jako na jedinou velikou potravinovou říši.  A zdá se, že jsme nyní na samé hranici její udržitelnosti; před…

I_obalka_R49
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R49
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 37 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte