Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Dopis z…

Dopis z Lyonu

Podivuhodná moc společného stolování

07_dopis_profimedia
Autor: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

Umýt si ruce, uvázat zástěry. Sepnuté vlasy, pevná obuv. V kuchyni je nás nastoupeno pět a čekáme na povely Annabel, která je tu šéfkou. K ruce má ještě Lucille a Dominique.

Na tácech se kupí hromady mrkve, cuket, karfiolu, brambor a lilků. Hrušek a švestek. Thomas zaujme místo u dřezu a kartáčem drhne zeleninu, kterou Pauline a Jérôme začínají krájet.

„Už jsi někdy dělala kaviár z lilku?“ Asi ještě patřím mezi „mladé“, když mi Annabel tyká. To Rolandovi, který je v důchodu, všichni vykáme, doufám, že ho to nemrzí.

„Ne, nikdy.“ Rychle mi vysvětlí, jak mám lilky umýt, rozpůlit, naříznout, potřít olivovým olejem s česnekem a strčit do trouby. A jde dělat něco jiného. Znělo to jednoduše, ale je třeba najít nádoby, nože, olej, česnek… má být na drobno, nebo ne? A kolik oleje? A sůl, co sůl? Spousta otázek. První půlhodinu jsem tak pohlcena novým úkolem, že se ani nezapojuji do konverzace, která se při krájení (stojíme kolem velkého stolu) začala rozvíjet. Možná se i trochu stydím.

Pauline a Thomas jsou manželé. Může jim být málo přes třicet. Studovali obchodní školu, pak začali pracovat v marketingu v Paříži, pak všeho nechali, odjeli na cesty, projeli celou Jižní Ameriku a Asii a teď se usadili tady v Lyonu. Hledají práci. Chtějí dělat něco, co by mělo smysl. Jérôme je na tom podobně. „A ty jsi odkud?“ Obrátí se na mě Lucille. Vysvětluji, ptají se, slova plynou, hromádky nakrájené zeleniny rostou. Roland se řízne do prstu. Hodiny ukazují něco po jedenácté, za hodinu…

I_obalka_R42
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R42
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 40 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte