0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře7. 7. 20195 minut

5G Zeman

Prezident vyhrotil politickou krizi, kterou předtím vyvolal

Čím víc je Zemana, tím víc je ústavní krize. Tohle pravidlo českého prezidentství platí od počátku – a teď je Zemana opravdu hodně. Na konci jara prezident odmítl plnit svou ústavní povinnost a odvolat ministra kultury, kterého už jeho domovská ČSSD ve vládě nechce. Situace se nezměnila ani po schůzce premiéra Andreje Babiše a šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka s prezidentem minulý týden. Hned po odchodu od Zemana Hamáček prohlásil, že ve vedení ČSSD navrhne hlasovat o odchodu z vlády. Co bude dál, pokud se tak stane?

Dvě možnosti

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

V případě pádu vlády se rýsují pouze dvě možnosti, jak pokračovat.

Babiš může svoji vládu doplnit o lidi vybrané prezidentem Zemanem a při hlasování o důvěře získat podporu poslanců Okamurovy SPD. Taková vláda by ještě více posílila vliv prezidenta a mohla plnit jeho dlouhodobé požadavky, především uzavřít dohodu o stavbě dalších atomových reaktorů s ruskými firmami, pustit čínskou firmu Huawei do zavádění zdejší 5G sítě nebo spustit přípravu kanálu Labe–Dunaj.

Vláda postavená na spolupráci Babiše a Zemana by zřejmě také zkomplikovala českou pozici v rámci Evropské unie. Dá se očekávat, že by smetla ze stolu výhrady Evropské komise vůči Babišovu střetu zájmů a podnikla by kroky k omezení nezávislosti české justice. Babišovo trestní stíhání za Čapí hnízdo by mohla vyřešit prezidentská amnestie.

Babiš ovšem prohlásil, že s Okamurou pro vládní spolupráci nepočítá, musel by tedy pod tlakem okolností změnit názor, což samozřejmě…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc