Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Babiš a Snyderova lekce

Širší veřejnost musí dávat najevo, že je znepokojena a připravena bránit instituce

Autor: ČTK, Vondrouš Roman
Autor: ČTK, Vondrouš Roman
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Může něco Marie Benešová udělat pro Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo? ptali se ve čtvrtek mnozí, když se dozvěděli, že právě ona nahradí stávajícího ministra spravedlnosti. Přesná odpověď zní: Už udělala. Jsou různé formy nátlaku, někdy je možné něco přikázat či zakázat, jindy může stačit náznak, že se vítr obrací a vy byste měli stát na správné straně. A to se teď stalo.

K odvolání ministra spravedlnosti Jana Kněžínka nebyl jediný důvod. Nikde nezaznělo, že je premiér nespokojený, neslyšeli jsme výhrady k jeho práci. Výměna se odehrává v čase, kdy policie oznámila, že navrhuje obžalovat premiéra za Čapí hnízdo. Jestli se tak stane, rozhodnou státní zástupci. A ti spadají pod ministra, brzy ministryni spravedlnosti.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Státní zástupci již delší čas mluví o tom, že dostávají z politických kruhů varování, že mohou být jejich šéfové odvoláni a stane se tak po výměně ministra. Pakliže je ministr odejit de facto jen několik hodin poté, co policie oznámí ochotu obžalovat premiéra, najde se někdo, kdo to nebude číst jako svého druhu varování? Tím spíše, že Andrej Babiš skandálně označí postup policie za komplot, tedy svým způsobem za pokus o jeho svržení?

A jak nebystřit smysly, když se má novou ministryní stát jedna z nejloajálnějších spolupracovnic prezidenta Miloše Zemana, který nedávno ostře a účelově napadl státní zástupce, protože mu nejdou na ruku? Ta samá ministryně, jež v roce 2013 vstoupila do vlády Jiřího Rusnoka, kterou si vymyslel prezident a která neměla žádnou oporu v parlamentu, takže šlo svým způsobem o politickou loupež?

Dříve mafie vysílala různé formy varování. Někdy stačila zlomená tužka ve schránce, aby se dotyčný držel zpátky. Tohle je také varování. Nezbývá než doufat, že státní zástupci se neleknou a Čapí hnízdo skončí u soudu. Jedině tak lze smést všechny pochybnosti. Vedle toho ale musí širší veřejnost dávat najevo, že je znepokojena a připravena bránit instituce, jak o tom píše Timothy Snyder v knize Tyranie: 20 lekcí z 20. století. Pokud by došlo k odvolání některého z představitelů státních zástupců, máme jasno, že boj o právní stát postoupil do dalšího, vážnějšího stadia.

Nicméně toto bohužel není ojedinělý střet. Oslabování státních institucí, zpochybňování parlamentní demokracie, útoky na veřejnoprávní média jsou v plném proudu. Tím, že se vše děje pozvolna, je však pozornost veřejnosti oslabena. Česko se mění a vůbec ne k lepšímu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2019 pod titulkem Babiš a Snyderova lekce