Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Záhada lidského vědomí

Jak pochopit nejhlubší tajemství naší existence

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Je pouze jediný důvod, proč čtete tenhle článek. A není to ten, že jste si právě předplatili Respekt, máte volnou chvilku při čekání na vlak nebo vás zajímá lidský mozek. Respektive, tyhle důvody také platí, ale jsou podružné. Tím skutečným je vaše vědomí.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Obraz, který se v hlavě promítá jako řádka písmen nesoucích význam, zvuk šustění otáčených stránek, vůně kávy, kterou při čtení popíjíte, a možná i dorážející myšlenka, že úvod tohoto článku je tedy pořádně divný. Celý tenhle film vaší momentální přítomnosti drží pohromadě přesvědčení, že uprostřed těla z masa a kostí kdosi je, jakési jedinečné já, které se dívá na svět a čte si časopis.

Vědomí je okno, učeně nazývané „subjektivní fenomenální zkušenost“, skrze nějž prožíváme svět a svůj život. Žádné jiné nemáme k dispozici. Ve chvíli, kdy tvrdě usneme, uhodíme se do hlavy nebo nám lékaři před operací vpíchnou narkotikum, okno se zavře a naše milované já kamsi zmizí.

Existence vědomí nám po většinu času připadá samozřejmá, ve vědě se ale počítá mezi vůbec největší záhady. Od pradávna o ní přemítali filozofové, teologové a šamani ji vykládali jako projev nesmrtelné duše, exaktní vědci ji však dlouho bezradně obcházeli. Zdála se jim příliš neuchopitelná, vzpírala se racionálnímu vysvětlení. Právě před čtvrtstoletím ale jedna nenápadná věta australského filozofa ukončila éru ostychu a nakazila zástup špičkových vědců pocitem, že je nutné se o vysvětlení aspoň pokusit. Začala éra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].