Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

ANO na korupční stezce?

Pokud mají policie a státní zástupci vše precizně podložené, je to dobrá zpráva pro Česko

Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš
Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

O hnutí ANO jsme se za dobu jeho vlády dozvěděli, že je v mnoha ohledech úplně stejné jako ostatní strany. Nedělá lepší kroky, nemá lepší politiky, nemá ucelenou vizi. Jen je navíc zatíženo obřím střetem zájmů a její šéf je trestně stíhaný policií. Nic z toho ale hnutí moc neškodilo, protože voliči říkali: Nemají žádné korupční aféry. Vysvětlování, že Agrofert je finančně napojen na stát takovým způsobem, že korupce není potřeba, evidentně srdce voličům nerozbušilo. A právě proto je zásah policistů a státních zástupců v Brně ve firmě Kapsch a na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tak výbušný.

Detailnější informace si přečtete uvnitř čísla, nyní tedy pouze stručně: objevilo se vážné podezření, že lidé z ANO ovlivňovali známý tendr na mýtný systém a další zakázky. Do případu je dokonce zapletena i dvojka ANO Jaroslav Faltýnek.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jsme na začátku případu, takže je třeba obezřetnost při hodnocení. Na vyjádření jsou opatrní i státní zástupci z Olomouce, kteří se evidentně poučili ze selhání z roku 2013, kdy na tiskové konferenci po zásahu na Úřadu vlády vzbuzovali ve svých výrocích taková očekávání, že samotná šokující realita (už pravomocný verdikt za zneužití tajných služeb milenkou premiéra Petra Nečase) mnohé nezajímá.

Zdá se nicméně, že policisté nyní mají detailně zdokumentovaná korupční jednání mezi politiky a ÚOHS. I kdyby v síti nakonec zůstala jen menší ryba Jiří Švachula (brněnský radní za ANO), bude to pro pověst hnutí velká rána. Jestliže by ale kauza zasáhla Faltýnka, rovnalo by se to zemětřesení. Je to on, kdo ANO na příkaz Babiše ovládá, jeho selhání by bylo srovnatelné s někdejším selháním Petra Nečase. Možná ani to voliče zajímat nebude, ale kdo ví.

Každopádně pokud mají policie a státní zástupci vše precizně podložené, je to dobrá zpráva pro Česko. Mnozí se domnívali (bez jakýchkoli důkazů), že zásah z roku 2013 byl s Babišem koordinován a že nic tak velkého se už v Česku neodehraje. Jak je vidět, policie se nebojí ani dnes.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2019 pod titulkem ANO na korupční stezce?