Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Masopustní jackfruit

O masopustní neděli potkala jitrnice jackfruit a povídá: „Čau jelito.“ „Já nejsem jelito,“ povídá jackfruit. Kolem jede masopustní veselí, masky křepčí, prdelačka teče proudem, brady se lesknou tukem z jelit a jitrnic, takže kdo by bral vážně jackfruit?

Jenže jackfruit vážně není jelito. Je to největší ovoce světa. Plody mají běžně deset kil, ale mohou dorůst až k osmdesáti. Český název chlebovník se moc nepoužívá, nicméně vznikl z toho, že dužina po upečení údajně připomíná chuť chleba. Je to ovšem jedna z těch hmot, která se při šikovném použití kari, sójové omáčky či cukru může využít jako cokoli – od jídla po stavebniny. Klidně i jako maso.

Jitrnice nechápe a taky moc neslyší, protože masky povykují a bombardon vyhrává. Ale je to jednoduché. Jackfruit roste v tropech v podstatě kdekoli, kde se zasadí nebo ani nezasadí – a produkuje množství hmoty tak obrovské, že jedna koule stačí rodině na týden. Nutričně je v pořádku, draslík, fosfor, vitaminy a spousta vlákniny. Kdo se živí jackfruitem, vypadá rozhodně lépe než ten, kdo se krmí jitrnicemi. Čehož si všimli západní foodies a dovoz jackfruitů do Evropy a USA jde strmě vzhůru.

Samozřejmě to není bez problémů. Dostat se k dužině znamená tvrdý souboj s něčím, co připomíná hodně agresivního ježka – ostatně první Evropané se prý při spatření…

I_obalka_R10
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R10
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 38 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1163
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte