Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Trumpovy červené čáry

Americký prezident zapomíná na poučku o nenaplněných slibech a hrozbách

Projev prezidenta Trumpa o stavu Unie většinou existenci světa mimo Spojené státy ignoroval. Trump pronesl několik tvrdých vět na téma dohody s Íránem nebo Guantánama a popsal (správně) odpornou povahu severokorejského režimu. O své zahraniční politice toho však řekl málo. To zakrývá velmi nebezpečnou situaci. Trumpova administrativa totiž, záměrně nebo náhodou, vytyčila ve třech různých částech světa agresivní linie – tři „červené čáry“ – a postrádá seriózní strategii pro případ, že budou překročeny.

První se nachází ve sporu se Severní Koreou. Trump a vysoce postavení lidé okolo něj tvrdí, že éra „strategické trpělivosti“ s touto zemí je u konce. Odmítají přistoupit na to, že by se KLDR mohla stát jadernou mocností, a nevěří, že bude fungovat tradiční odstrašování. Prezident slíbil, že Severní Korea nikdy nedostane příležitost vyvinout jadernou zbraň, která by mohla zasáhnout území Spojených států. Ředitel CIA Mike Pompeo mezitím prohlásil, že Pchjongjang je „pár měsíců“ od okamžiku, kdy takovou zbraň mít bude.

Co se tedy stane, až Severní Korea pomyslnou čáru překročí? Jaká bude americká reakce? Victor Cha, zkušený expert, o němž se předpokládalo, že bude nominován na post velvyslance v Jižní Koreji, vládě vysvětlil, že ve skutečnosti neexistuje nic jako „omezený vojenský úder“, dokonce ani malý výpad, který by jenom „uštědřil Severokorejcům lekci“. Kvůli této upřímně míněné analýze byl z úvah o velvyslanecké nominaci promptně vypuštěn.

Cha ale pouze upozornil na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].