Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Robin Hood se skartovačkou

Na trhu s uměním se dějí i podivnější věci, než je humbuk okolo Banksyho rozřezaného obrazu

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Svět výtvarného umění je největší fór pod sluncem,“ poznamenal v roce 2008 v rozhovoru pro The New Yorker britský umělec známý jako Banksy. Po deseti letech se jeho slova potvrzují. Díky „memům“ kolujícím po internetu se před pár dny globálně zpopularizoval jeho nejnovější vtípek: v aukci v londýnské Sotheby’s nechal krátce po odklepnutí částky 1,042 milionu liber za své plátno Dívka s červeným balonkem toto dílo do poloviny rozřezat skartovačkou ukrytou v rámu.

Jakmile se Banksy k diverzní akci přihlásil a dílo přejmenoval na Lásku v odpadkovém koši, jeho nová (před veřejností anonymní) majitelka prohlásila, že si artefakt i přes částečné zničení ponechá. „Zpočátku jsem byla šokovaná, ale uvědomila jsem si, že mohu sama přispět do dějin umění,“ nechala se slyšet skrz aukční síň, zatímco odborníci odhadují, že se tím hodnota obrazu zdvojnásobila. Minimálně: soudě podle reakcí firem jako Ikea či Lidl, které Banksyho akci okamžitě použily ve svých reklamních kampaních, z výtvarného díla se stal přes noc virál těžce vyčíslitelné hodnoty.

Pro člověka ne zcela zběhlého na trhu s výtvarným uměním to všechno může znít úsměvně. Pojďme se tedy ve světle posledních událostí skutečně zasmát.

Rozumná investice a honba za kultem

Banksyho díla se poprvé objevují už počátkem devadesátých let v ulicích Bristolu. Jeho ironické, společensky kritické práce stříkané přes šablony na zdi se záhy proslavily a v roce 2006 je na výstavě Na hraně zákona v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].