Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z Niamey

Ni čchao, madame!

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Zhruba jednou za čtrnáct dní se stavuji u Aliho ve stánku na křižovatce pro kredit do telefonu. Kromě toho u něj člověk sežene sardinky v konzervě, kokakolu, porcované nescafé, jednorázové žiletky na holení a sunar od Nestlé ve velkých kilogramových pikslách. Zrovna Aliho prosím, ať mi vrátí v drobných, abych měla na almužnu (podle Koránu se mi vrátí dvakrát), když vtom se kolem prožene asi tucet odhadem sedmiletých capartů, kteří unisono francouzsky skandují: „Chinois! Chinois!“ (Číňan! Číňan!)

Široko daleko žádného Číňana nevidím, takže pokřik byl očividně určený mně. Bizarní situace se mi nestala poprvé. Když jsem se před časem se dvěma německými kolegy šla projít v rýžových polích u řeky, jednom z mála míst, kde se v Niamey dá vyrazit na příjemnou procházku, volaly na nás děti skotačící v zavlažovacím kanále čínský pozdrav: „Ni čchao!“ Rozpačitě jsme se na sebe podívali.

Podotýkám, že mám světlé vlasy do zrzava, nikdy by mě nenapadlo, že si mě africké dítě splete s Asijcem. Na druhou stranu místní oplývají schopností, pro většinu z nás téměř nepochopitelnou, s naprostou samozřejmostí rozeznat etnický původ nejen ostatních Nigeřanů, ale také jednotlivých etnik z Mali, Nigérie, Čadu atp. Ruku na srdce, kdo z nás rozezná Senegalce od Keňana? Ten rozdíl bude totiž zhruba podobný jako mezi Evropanem a Asijcem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].