Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Vlčí máky pro vojáky

Obětovali se pro společnost, a ta by jim to měla vrátit. (Miroslava Pašková na cestě za českými vojáky do Afghánistánu, 2013)
Obětovali se pro společnost, a ta by jim to měla vrátit. (Miroslava Pašková na cestě za českými vojáky do Afghánistánu, 2013)

Veteráni, kteří prošli novodobými válečnými konflikty, si nezřídka poté, co svléknou uniformu, obtížně zvykají na civilní život a mnohdy řeší konflikty zcela jiného charakteru – zdravotní problémy, rozpad manželství, ztrátu zaměstnání… „Jsou i případy, kdy ti, kdo nasazovali život pro vlast, skončí jako bezdomovci,“ vysvětluje Miroslava Pašková (34), proč spolek Vlčí máky nabízí veteránům pomocnou ruku.

Stála jste u zrodu organizace Vlčí máky, které jsou – mimochodem – symbolem válečných veteránů. Co vás k tomu vedlo? Byl třeba někdo z vaší rodiny vojenským veteránem?

Zájem o tuhle problematiku nebyl podmíněn zkušeností z rodiny, nicméně když jsem roce 2011 začala pracovat na ministerstvu obrany, kde jsem měla na starosti sociální sítě, hodně jsme tam s vojáky diskutovali o tom, co je trápí, co nefunguje, co by se mělo zlepšit.

Dost mě ovlivnilo také to, když jsem se v rámci inspekční cesty dostala na českou vojenskou misi do Afghánistánu. Problémy jsou tam ještě víc zhuštěné a mně došlo, že ne všechny služby pro vojáky, spojené s návratem do mírového života či odchodem do toho civilního, jsou rezortem obrany zajišťovány. To byl důvod, proč v roce 2014 Vlčí máky, spolek fungující na bázi dobrovolníků a darů, vznikl.

Organizací, které se novodobými veterány zaobírají, funguje víc. Není to rozmělňování pomoci?

Ano, je jich víc, vždyť misemi prošly tisíce vojáků. Existuje například…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].