Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Dopis z…

Dopis z New Orleansu

Na školním talíři

A classroom at KIPP Renaissance High School in New Orleans.
Autor: New York Times, Profimedia

Louisianský školní rok je už v půlce třetího týdne a místo obvyklé třetí hodiny dnes vyzvedávám dceru už v jednu. Odpoledne mají učitelé vyhrazené pro sebevzdělávání. Je to tak každou třetí středu v měsíci. S několika maminkami využíváme volné odpoledne a dáváme si schůzku v dětském centru. Děti jsou nadšené, že se konečně vyblbnou, a my dospělačky se trochu zoufale choulíme k sobě a sdělujeme si první dojmy z první třídy.

Množství domácích úkolů pro šestileté děti už nás ani tak nepřekvapuje, na to už jsme si zvykly. Do naší státní základní školy na předměstí New Orleansu se chodí už od čtyř let a od té doby učitelé buď formou hry, nebo běžného výkladu buší do dětí informace – jak číst, jak psát, jak počítat. Má to výhody i nevýhody. Těžké na tomto způsobu výuky je hlavně to, že děti mají málo času na hraní, na svobodu. Vyučování končí ve tři odpoledne, vyzvedávání ve frontě aut a cesta domů se protáhnou na hodinu a úkoly zaberou někdy stejně dlouho. Kladná stránka se projevuje hlavně po večerech – naše šestiletá už nevyžaduje čtení příběhů na dobrou noc, protože si přečte svou oblíbenou knihu sama.

K čemu se ale nakonec vždy stočí konverzace, je školní jídelna. Když nás v prvních dnech ve škole informovala sympatická ředitelka o možnostech stravování, celkem jsem se těšila. Doposud jsem do školky chystala svačinky i obědy každý den a vymýšlet pořád nové možnosti, co se dá v rychlosti ráno připravit a sbalit do školní tašky, už mě začalo vyčerpávat. Tady jsem žasla…

I_obalka_R37
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R37
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte