Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Už je to nad slunce jasné

Americký prezident se definitivně stal tím, čeho se jeho kritici báli

Donald Trump je druhým rokem v prezidentském úřadu a pořád ještě působí jako chlapík, který se úplně nerozhodl. Jednou nohou má nakročeno do nového světa, v němž se ze západních spojenců stávají nepřátelé a z nedemokratických nepřátel respektovaní kolegové. V poslední chvíli ale jako by nikdy nenašel odvahu. Zatím Trump vždy ucukne. Příkladem bylo nedávné putování amerického prezidenta po Evropě, jež vyvrcholilo tiskovou konferencí s Vladimirem Putinem v Helsinkách.

Není důvod si nemyslet

Nejdříve v Bruselu na summitu NATO předvedl Trump tak divoký diplomatický tyátr, že světové agentury již vysílaly  zprávy o možném vystoupení Spojených států z Aliance. Na několik desítek minut se skutečně zdálo, že se naplňují nejčernější obavy spojenců. Na tiskové konferenci ale bylo všechno jinak. Trump náhle hovořil o NATO s úctou, přiznal, že přispívá k bezpečí USA, a podepsal se pod komuniké, které jasně potvrzuje závazek kolektivní obrany členských zemí.

V podstatě totéž následovalo vzápětí ve Velké Británii. Trump nejdříve poskytl rozhovor bulvárnímu deníku The Sun, v němž tvrdě kritizoval způsob, jakým se britská premiérka snaží s Evropskou unií dohodnout na budoucí těsné spolupráci. Dokonce pohrozil, že takový přístup znemožňuje obchodní vazby mezi postbrexitovou Velkou Británií a USA. O pár hodin později už americký prezident držel premiérku Theresu May za ruku a vysvětloval, že rozhovor je typickou, novináři překroucenou fake news a že premiérka má ve skutečnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].