Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Další slovenská lekce

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Není to tak dlouho, co jsem v Respektu zmiňoval Slovensko jako vzor – šlo o schopnost spojit síly proti sílící fašistické straně. Nyní nám Slovensko může opět posloužit jako příklad, i když tentokrát odstrašující. Ředitel slovenské RTVS (jde o veřejnoprávní televizi a rozhlas, které jsou u sousedů na rozdíl od nás sloučené do jedné instituce) Jaroslav Rezník rozpustil investigativní pořad Reportéri.

Tady je třeba připomenout dvě důležité informace. První je, že Rezník byl zvolen ředitelem poměrně nedávno a jeho šancím na začátku nikdo moc nevěřil. Mandát totiž obhajoval úspěšný ředitel. Ale Rezník měl silnou politickou podporu (ředitele volí parlament) a ta rozhodla. Druhá je ta, že Reportéri nejsou tak odvážný pořad jako čeští Reportéři ČT, ale je to vlastně jediný investigativní pořad na slovenských obrazovkách.

Když se Denník N ptal na důvod zrušení pořadu, odpověděla mluvčí RTVS Erika Rusnáková: „Rozhodlo víc důvodů. Základní je ten, že svojí kvalitou neodpovídal nárokům, které má relace tohoto typu splnit – výběrem témat i jejich zpracováním.“ To je kouzelné vysvětlení, kterým můžete zrušit vlastně jakýkoli pořad. Někdo bude souhlasit, někdo ne, ale je to natolik plytké, že se to téměř nedá rozporovat. Za normálních okolností by mělo zaznít zadání: buďte lepší, to se však nestalo.

Poučení pro nás spočívá v tom, abychom si uvědomili, jak snadno se dají veřejnoprávní média likvidovat. Velmi dobře si pamatuji na svou návštěvu na Slovensku před volbou ředitele, kdy téměř nikdo nevěřil tomu, že by Rezník mohl vyhrát. Realita mnohdy předbíhá naši fantazii.

U nás veřejnoprávní média čelí ještě většímu tlaku než na Slovensku, takže opatrnost je namístě. Slovenským kolegům pak držíme palce, aby se zvedla natolik silná reakce kolegů novinářů a veřejnosti, aby se třeba ještě rozhodnutí zvrátilo. Když se to nepodaří, je jasné, že to s veřejnoprávními médii půjde už jen z kopce.

Texty (reportáže, komentáře, rozhovory) o výsledcích českých prezidentských voleb najdete uvnitř čísla.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2018 pod titulkem Další slovenská lekce