Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Lid versus fotbal

Zuzana Boehmová

V létě před dvěma roky se hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick rozhodl protestovat proti policejní brutalitě a rasové nesnášenlivosti vůči černochům tím, že místo aby během hymny při zahájení zápasu stál, klekl si na jedno koleno. „Nebudu se stavět při hymně do pozoru a demonstrovat patriotismus vlajce a zemi, která utlačuje černochy a další menšiny,“ nechal se slyšet.

Prostředí Národní fotbalové ligy je ale relativně konzervativní a mnoha divákům fotbalu se to nelíbilo. Jak se ke Kaepernickovu protestu přidávali další černošští hráči, diváci hudrovali na Twitteru kvůli zneuctění amerických hodnot a urážce vlajky, a sledovanost přenosů zápasů dokonce poklesla o devět procent.

Pak se do toho vložil Donald Trump, začal fantazírovat o tom, jak by hráči mohli být za takové chování potrestáni. „Kéž by jeden z majitelů týmu NFL řekl – vyhoďte toho hajzla z hřiště! Má padáka!“ prohlásil.

Vítězové ligy jsou každoročně zváni do Bílého domu, loni však prezidentovo pozvání odmítli. Letošní tým se tam zase chystal v tak malém počtu, že akce byla nakonec zrušena. Stát při hymně už odmítá přes sto hráčů.

Ve snaze potlačit protesty fotbalistů vydala americká fotbalová liga na konci května novou směrnici, která zakazuje hráčům klekat si. Povoluje jim při hymně zůstat v šatně, pokud jsou ale vidět, musí stát v pozoru, jinak jim hrozí pokuty. Na zemi, která se pyšní mimořádnou svobodou projevu, poměrně razantní krok.

A nejen razantní, ale krok i docela drzý, pokud se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].