Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Národní zájem: Na co nestačí ani miliardář Babiš

www.respekt.cz z 8. 5.

Pokusím se odpovědět na některá tvrzení v uvedeném v textu.

Zájem lze jinými slovy vyjádřit tak, že vím, co chci, a vím, jak toho dosáhnout. Národní zájem je pak takový zájem, který je víc než zájem jedné strany, jedné vlády. Je to zájem nás všech, který je široce podporován.

Pánové Václav Havel či Ralf Dahrendorf byli filozofové a intelektuálové, kteří část života strávili v politice. Jejich uvažování nad podobnými tématy si velice vážím, ale sám jsem člověk z jiného těsta a s jinou historií a zkušeností. Takže ani nebudu předstírat, že jsem nějaký filozof. Mám podnikatelskou a manažerskou zkušenost a vyznávám selský rozum, tedy to, čemu se anglicky říká „common sense“. Myslím, že umím některé věci jednoduše formulovat, aby jim lidé rozuměli, a mám dostatečně silnou vůli k tomu, abych je zkusil prosadit.

Onen selský rozum mi například velí, že naše zájmy v Evropě a ve světě musí prosazovat lidé, kteří mluví cizími jazyky. Prostě lidé komunikativní, kteří dokážou jednoduše vysvětlit, o co nám jde, a být v kontaktu se svými partnery i neformálně, když je třeba rychle a bezprostředně, telefony, SMS apod.

Příklad sdíleného národního zájmu je, že nechceme v Evropě nelegální a nekontrolovanou migraci, že chceme jednoduše chránit vnější hranici EU, jako si ji chrání Austrálie, USA či Kanada. Taktéž chceme stabilizovat regiony mimo EU, které jsou zdrojem migrace. V této souvislosti jsem se pokusil vysvětlit panu Spurnému, že je dobře, že máme ambasádu v Sýrii, když to oceňují i spojenci. Nebo z jiného soudku: Národním zájmem je zlepšit výběr daní a naučit platit daně všechny bez rozdílu.

Národním zájmem exportně orientované země je také svobodný obchod a odmítání protekcionismu. Je také naším zájmem mít větší kontrolu nad tím, co se u nás financuje z evropských peněz.

Samozřejmě je naším zájmem zůstat v EU i NATO, a hlavně být zde aktivní. To opakuji pořád dokola. Ačkoli pan Spurný tvrdí něco jiného, osobně si myslím, že národním zájmem je samozřejmě demokracie i občanská společnost, ale obojí nade vši pochybnost máme. Čeští lidé se rádi sdružují. České neziskovky jsou aktivní ve světě v rozvojové pomoci. V některých oblastech nám to dokonce přerostlo přes hlavu. Něco postavit trvá u nás déle než někde v Africe, protože prostor pro námitky různých „občanských sdružení“ je v porovnání se světem obrovský.

Jistě by bylo dobré dohodnout se na národním zájmu napříč politickým spektrem. Mně osobně polarizace společnosti vadí, rád bych se na základních prioritách a směřování domluvil se všemi.

O národním zájmu se má diskutovat a já o něm také diskutuji. Koneckonců jsem o tom mluvil právě třeba i s panem redaktorem Spurným. Ale někdy je potřeba jednu věc říct několikrát, než to ostatní pochopí.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi

OPRAVY

V článku Bez bytu to nemá smysl (Respekt 15) jsme uvedli zavádějící popisku pod fotografií brněnské ubytovny Pohoda. Pod ní uvedený text „Z chodeb, kde se válí injekční stříkačky, se dětem špatně startuje do života“ byl myšlen obecně, nevázal se ke konkrétní ubytovně. Tímto se majiteli ubytovny Pohoda omlouváme za to, že jsme navodili dojem, jako by se stříkačky válely na chodbě jeho ubytovny.

V rubrice Minulý týden v Respektu 20 jsme mylně uvedli Martina Netolického coby pardubického primátora. Pan Netolický je ale hejtman Pardubického kraje.

Za chyby se čtenářům omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].