Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Nejlepší nadílka

Jde čert, anděl a Mikuláš… Taky znáte nějakou veselou historku o téhle trojici? Tak si teď, dokud máme ještě v živé paměti prosincové radovánky, povíme jednu úplně novou.

Jde čert, anděl, Mikuláš a Kateřina Šedá uličkou vlaku a nekonvenční umělkyně oslovuje přítomné: Vážení cestující, protože advent má být hlavně časem rozjímání, využijme této cesty k zastavení a popřemýšlejme. O tom, koho máme rádi, za co bychom se měli omluvit nebo k čemu bychom se třeba měli přiznat. Mikuláš a jeho pomocníci jsou připraveni odměnit ty, kteří prostřednictvím svého telefonu někomu vyznají lásku, omluví se nebo se k něčemu přiznají. Pokud Mikuláši ukážete zaslanou omluvu, dostanete dvě lahve vína, za vyznání lásky dvě čokolády od anděla a od čerta, kterému ukážete zprávu s přiznáním k nějakému hříchu, pak dvě jízdenky do Německa a vstupenky do muzeí. O všechno se však musíte rozdělit se svým sousedem!

Jindy neteční cestující se po sobě rozpačitě rozhlížejí. Ale pak prsty prvních odvážlivců zarejdí po drobných klávesnicích a o chvíli později se dělí nejen o odměny, ale také o své příběhy.

„Co jste napsal?“

„Poprosil jsem o odpuštění matku svýho dítěte,“ přiznává muž v kovbojském klobouku.

„A co vy?“ obrací se vlídný anděl k postarší paní, která už nastavuje displej: „Milá Sofinko, omlouvám se, že tě vždy nedokážu přijmout taková, jaká jsi. V nitru cítím, že tvoje cesta je správná, jen je to pro mě těžké. Mám tě moc ráda.“

O kus dál předkládá Mikuláši telefon uzardělý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].