Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Nejsme lúzři

Josef Středula • Autor: Matěj Stránský
Josef Středula • Autor: Matěj Stránský

Celoživotní funkcionář Josef Středula dostal na konci dubna od největší odborové organizace ČMKOS takřka stoprocentní podporu k tomu, aby v jejím čele setrval další čtyři roky. Zaměstnancům slibuje vyšší mzdy a kratší pracovní dobu a kategoricky popírá, že by si to Česko nemohlo dovolit.

K čemu jsou odbory v zemi, kde je téměř nulová nezaměstnanost, firmy se o lidi perou a mzdy letí nahoru?

Odbory existují 150 let a nejen kvůli zaměstnanosti. Řešíme celou škálu témat, jako jsou podmínky na pracovišti, dovolená, délka pracovní doby. Na jedné straně je svět kapitálu a na druhé ti, kdo nabízejí pracovní sílu, a tyto dva světy je třeba vyvažovat. Kdyby to šlo bez problémů, tak do odborů nikdo nevstupuje. Nám však lidé přibývají. V ideálním světě zjevně nejsme. Pokud jsou mzdy na úrovni 30 procent Německa, tak je nejspíš někde chyba.

Nepochybně a při hledání příčin už byly popsány stohy papíru. Kde se tato „chyba“ bere podle vás?

My jsme to intenzivně analyzovali a příčiny hledejme už na začátku transformace. Jeden ze způsobů, jak ji provést, bylo omezit práva zaměstnanců a to se stalo. Hluboké podhodnocení kurzu, vysoká inflace a mzdová regulace vedly k tomu, že nám pak dlouho trvalo vrátit se aspoň na startovací hodnotu.

Je to samozřejmě subjektivní pohled. Jsme sice nad touto hodnotou, ale já přesto dnešní výši mezd považuju za nedostačující. Firmy to budou vidět jinak. Nízké mzdy byly vždy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].