Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Lukáš Nečesaný se zřejmě stal českým rekordmanem v počtu vyslechnutých rozsudků za jeden trestný čin. Deset už jich má v ruce písemně, o jedenáctém ví, že byl vynesen, a ví také, že ani ten nebude poslední. V desátém rozsudku byl Lukáš Nečesaný zbaven Krajským soudem v Hradci Králové viny. Podle tohoto soudu není dost důkazů pro tvrzení, že se Nečesaný v roce 2013 pokusil zavraždit kadeřnici v její provozovně v Hořicích. Jedenáctý rozsudek vynesl čerstvě a neveřejně Vrchní soud v Praze a rozhodnutí o nevině Nečesaného opět zrušil. Proč nevíme, vrchní soud nechce dosud nezveřejněný verdikt komentovat. V devíti předchozích rozsudcích u soudů tří stupňů, včetně Nejvyššího, byl Nečesaný šestkrát odsouzen do vězení, většinou na třináct let, třikrát byl osvobozen. Část trestu si už odseděl, momentálně pobývá na svobodě.

Jde o neuvěřitelný zmatek. Zvraty známe i z řady jiných soudů, třeba s Davidem Rathem. Ale případ Nečesaný je výjimečný. Důkazy v případu nejsou jednoznačné, Nejvyšší soud si proto myslí, že by měl být Nečesaný osvobozen. Nižší soudy – s výjimkou desátého rozsudku – naopak znovu a znovu tvrdily, že Nečesaný je vinen. Tohle není obvyklá praxe.

Nevíme, co soudce nižších instancí k přesvědčení, že Nečesaný je pachatelem pokusu o vraždu, vede, je ale evidentně hodně silné. Nezdá se být podložené důkazy a svědectvími, které by šly najít ve spisu. Nejvyšší soud si naopak myslí, že důkazy a svědectví vinu Nečesaného nejen zpochybňují, ale vylučují. Nicméně u nižších…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].