Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Brexit, podvod

Mladý Brit Shamir Sanni se minulý týden veřejně rozplakal a prohlásil, že ani jeho máma nevěděla, co na něj prozradil jeho bývalý šéf. Část britských médií přitom spatřuje v prozrazení Sanniho homosexuální orientace čistý akt pomsty. Situace není úplně jasná, v mnohém je ale poučná.

Na vysvětlenou, Sanniho bývalým nadřízeným je Stephen Parkinson, dnes politický sekretář premiérky Theresy May, před dvěma lety však šéf oficiální kampaně za odchod Británie z EU a Sanniho milostný partner. Brexit se oběma mužům vydařil, vztah nikoli. Souvislost není známa, jisté je, že Sanni před několika dny v tisku prozradil, že kampaň Vote Leave podváděla. Když se prý začala se svým rozpočtem blížit limitu povolenému zákonem, „odklonila“ další peníze na účet jiné agitující skupiny nazvané BeLeave. To se smí pouze v případě, že by spolu obě skupiny neměly vůbec nic společného. Jenže ony sdílely i společnou kancelář.

Obvinění vyšetřuje britská volební komise, prokáže-li se, půjde o průšvih. Znamenalo by to vlastně, že se oficiální kampaň dopustila trestného činu. Obvinění zároveň vrhá další pochybnost na nečekaný výsledek historického referenda. Nepravdivost některých svých argumentů stoupenci brexitu přiznali bezprostředně po vyhlášení výsledků. Minulý týden pak whistleblower Christopher Wylie před komisí britského parlamentu prohlásil, že Vote Leave v boji využívala analýzu dat z Facebooku od firmy Cambridge Analytica a že by bez ní nevyhrála. Teď přibylo podezření na podvodné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].