Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Vánoce na náměstí

Bílovice nad Svitavou dodávají již tradičně vánoční strom pro Brno – zvyk pochází už z doby, kdy tu žil Rudolf Těsnohlídek. Méně se ví, že jejich stromeček je letos vztyčený na novém náměstí. Je tu veřejné prostranství, nový obecní úřad, pošta a knihovna. To vše v místech, kde dřív bylo parkoviště. Nese právě jméno Rudolfa Těsnohlídka a navrhl je ateliér P. P. Architects.

ČLOVĚK

„Dekorujete na svátky? Letos mírně.“

The New York Times o trendech ve vánoční výzdobě. Prý stačí pár větviček a prosté ozdoby, které nemusí být ani typicky vánoční. Náš tip: můžou zůstat až do Velikonoc.

VĚC

Charitativní pivo

Autor: Alexander Dobrovodský
Autor: Alexander Dobrovodský

Je čas předvánoční štědrosti a charitativních dražeb. Minulý týden bylo vydraženo také deset pivních lahví, které pro Plzeňský Prazdroj navrhl designér Maxim Velčovský. Je v nich celý pivovar: tvar připomíná varnu, je na ní vyrytá struktura jako na pískovcových kvádrech na bráně, v každé je kus kamene přímo ze stavby. Kombinace piva a designu otevřela srdce i peněženky, nejdražší lahev se vydražila za sto padesát tisíc korun. Výtěžek získalo Centrum Paraple.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].