„V podstatě pociťuji vinu přeživších,“ říká šéfkuchařka a spisovatelka Gail Simmons, autorka nové bestsellerové kuchařky. Obecenstvo v nezávislém brooklynském knihkupectví, kde se její autogramiáda koná, si doteď spokojeně pochutnávalo na jejím dipu z granátových jablek, paprik a vlašských ořechů. Trvalo však jen chvíli, než se debata o kulinářském umění stočila na nejdiskutovanější téma současné Ameriky: „Sexuální obtěžování, které jsem já v kuchyních restaurací zažila, nebylo tak extrémní jako to, co se stává tolika ostatním dnes a denně,“ vysvětluje charismatická Gail a dodává, že i když ona víceméně vyvázla, doba nečinného přihlížení musí skončit.

Nejsou tomu ani dva týdny co jiná kapacita v oboru, Tom Colicchio, šéfkuchař, majitel desítek restaurací a stejně jako Gail porotce na kuchařské show, napsal blog o prasečím chování v oboru určený svým pánským kolegům. „Posuzovat ženu jako tělo, ne jako člověka, který myslí, má osobnost a talent, jí odepírá její plnou lidskost. Je to špatně a ponižuje to nás všechny,“ uvádí.

Připojil se k němu i editor časopisu The Atlantic Peter Beinart. Podle něj je opravdová „pozitivní diskriminace“ v Americe to, jak privilegovaní muži jeden druhému vzájemně pomáhají k dalším úspěchům a současně svorně mlčí o svých nepěkných prohřešcích vůči ženám. Při pomyšlení na to, kolika z nich to prošlo a ještě projde, zhořkne chuť i té sebelepší lahůdky.

Restauratér Colicchio ale ve svém článku upozornil na zásadní věc. Nejenže ostře odsoudil…

I_obalka_R48
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R48
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte