Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Muslimové se radikalizují ve věznicích

Věra Jourová
Věra Jourová

R: Co děláte na evropské úrovni?

VJ: Pomáháme zemím finančně. Uvolnila jsem peníze pro členské státy, aby si nechaly vyškolit experty, kteří pracují ve vězeních a jsou schopni včas takovou situaci identifikovat. Nejde jen o to, aby to byli lidé vzdělaní v psychologii, ale také jazykově. A menší zdroje jsou určené na to, aby se jednou začas potkali a vyměnili si zkušenosti.

R: Když už tito experti počínající radikalizaci odhalí, co by měli dělat dál?

VJ: O Amrim to italské úřady také věděly. Je otázka, jestli ty lidi izolovat, nebo je nechat u sebe, ale sledovat je. Zda případně individuálně s každým pracovat, v čemž jsou dobří třeba Britové. A hlavně – jak postupovat v okamžiku, kdy jsou z vězení propuštěni.

R: Jak chcete čelit radikalizaci na internetu?

VJ: On-line svět nezná hranic. Zákon už dnes nicméně postihuje výzvy k násilí či najímání lidí, což je kvalifikovatelné jako napomáhání přípravě teroristických činů. Provozovatelé on-line služeb jsou si toho moc dobře vědomi a musí spolupracovat, jinak hrozí nebezpečí, že jednoho dne přijmeme takovou legislativu – byť ne nutně na evropské úrovni, ale v těch nejohroženějších státech, kdy budou právně odpovědní. Tento požadavek dnes zaznívá z několika států.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].